Nieuw geneesmiddel pakt twee ziektes in een keer aan

Een nieuw geneesmiddel tegen de slaapziekte dat momenteel getest wordt, kan volgens wetenschappers ook ingezet worden tegen leishmaniasis. Die wordt veroorzaakt door de op een na dodelijkste parasiet in ontwikkelingslanden.

Leishmaniasis doodt tot zestigduizend mensen per jaar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het wordt veroorzaakt door een parasiet die overgedragen wordt door zandvlooien. De huidige geneesmiddelen tegen de ziekte zijn duur, giftig, omslachtig of stuiten op een groeiende resistentie.

Maar er is goed nieuws uit de Universiteit van Dundee in Groot-Brittannië. Wetenschappers hebben er ontdekt dat fexinidazole, een geneesmiddel dat momenteel wordt getest voor gebruik tegen de slaapziekte, ook werkzaam is tegen leishmaniasis. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Dagelijks pilletje

Een kuur van vijf dagen bij muizen overwon de ziekte voor 98 procent. Bijna even belangrijk nieuws is dat het middel oraal toegediend werd, en dat de bestanddelen langer dan een dag werkzaam blijven in het lichaam, waardoor een dagelijkse pil zou volstaan.

“De huidige behandelingen zijn verre van ideaal en er is een grote nood aan betere, goedkopere en gebruiksvriendelijker geneesmiddelen om de ziekte aan te pakken”, zegt hoofdonderzoeker Alan Fairlamb in een persbericht. “Ons onderzoek toont aan dat fexinidazole een groot potentieel heeft om dat te doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.