Ngo's claimen overwinning op Wereldbank

Na een boycot van enkele maanden krijgen niet-gouvernementele organisaties nu toch meer tijd om adviezen uit te brengen over een resem nieuwe regels en leenvoorwaarden van de International Finance Corporation (IFC), een geleding van de Wereldbank die krediet verleent aan ontwikkelingsprojecten.

De Wereldbank belooft ook meer informatie ter beschikking te stellen om de nieuwe regels te onderzoeken. Hoewel woordvoerders van de Wereldbank ontkennen dat de IFC onder druk van de ngo’s haar tijdsschema heeft gewijzigd, claimen de organisaties dat hun boycot wel degelijk de oorzaak van het uitstel is. De deadline is nu verschoven van eind 2004 naar april 2005.

De leenvoorwaarden van de IFC zijn van belang omdat ze richtinggevend zijn voor andere ontwikkelingsbanken, maar ook voor commerciële banken en agentschappen die export naar ontwikkelingslanden verzekeren. Ontwikkelingsprojecten die geld willen lenen van de IFC moeten straks voldoen aan strengere voorwaarden inzake het respect voor arbeidsvoorwaarden, mensenrechten, biodiversiteit en cultureel erfgoed of de bestrijding van corruptie en omkoping. Zo wordt onder meer verwacht dat het gebruik van pesticiden in landbouwprojecten aan banden wordt gelegd.

Volgens Janneke Bruil, die met de ngo Friends of Earth in de spits van de boycot stond, kon het niet dat over zulke belangrijke onderwerpen haastig moest worden beslist. Haar organisatie bleef afwezig op vergaderingen in Londen, Tokio en Washington omdat die bijeenkomsten in de eerste plaats het imago en de public relations van de Wereldbank moeten dienen. Bruil, die de beslissing van de IFC om de deadline uit te stellen toejuicht, vraagt voorts aan de kredietverschaffer dat hij de geheimhouding van de besprekingen herbekijkt. (BL/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.