Nepalezen in hongerstaking tegen corruptie

Geïnspireerd door de Indiase activist Anna Hazare, die elf dagen in hongerstaking ging tegen corruptie, zijn ook in Nepal demonstranten in hongerstaking. Zij eisen op korte termijn een nieuwe grondwet.

Verschillende groepen, variërend van voormalige ministers en parlementsleden tot vrouwenorganisaties en studenten, houden op openbare plaatsen vastenacties. Daarmee willen ze de regering onder druk zetten hervormingen door te voeren.

“Jongeren in Nepal worden steeds pessimistischer”, zegt Sauray Bikram Thapa, een 20-jarige student uit Kathmandu. Samen met zes andere studenten protesteerde hij twee dagen in Patan, een stad die aan Kathmandu vastgegroeid is. Op beide dagen werd niet gegeten.
 
“De nieuwe grondwet is al vijftien maanden vertraagd en de corruptie neemt toe. Daar willen we iets aan doen. Jongeren moeten meer van zich laten horen”, zegt hij.

Anna Hazare

Elders in Kathmandu, dichtbij het parlement, zetten voormalige parlementariërs en ministers op 24 augustus een tent op voor een hongerstaking van vijf dagen.

“We hebben ons laten beïnvloeden door de hongerstaking van Anna Hazare in India”, zegt Jhalak Nath Wagle, die zeventien jaar geleden parlementslid was voor het Nepalese Congres, de op een na grootste partij in Nepal na de Maoïsten. 

De bijna vijftig voormalige wetgevers hebben verschillende eisen, waaronder herstel van recht en orde, een einde aan corruptie, het beteugelen van de inflatie en gegarandeerde vrede.

Van het protest gaat echter niet dezelfde kracht uit als van het protest van Hazare, die het Indiase parlement dwong een resolutie aan te nemen over het aanstellen van een ombudsman die corruptie in de hoogste kringen moet onderzoeken. 
 
Volgens Wagle hebben de Nepalezen na de burgeroorlog die tien jaar duurde, niet veel vertrouwen meer in vreedzame protesten. “Ze hebben meer vertrouwen in gewelddadige protesten: instituten zoals universiteiten en overheidsgebouwen blokkeren, ambtenaren vasthouden en het gezicht van mensen die doelwit zijn insmeren met inkt.” 

Vrouwenrechten

Een groep vrouwelijke demonstranten weet meer aandacht te trekken. Hun tent is vol met mensen, er is muziek en er wordt gedanst. “We zijn op 18 augustus begonnen met een vastenperiode”, zegt Tulasa Lata Amatya, directeur van het Community Action Centre Nepal, een ngo die werkt aan bewustwording over hiv en aids onder sekswerkers.
 
“Er zijn meer dan honderd wetten die vrouwen discrimineren. We willen dat de nieuwe grondwet vrouwvriendelijk wordt”, zegt ze. Zeven netwerken van vrouwenorganisaties verbonden zich aan het protest.

De vrouwen braken hun protest op 29 augustus af, de dag nadat een politicus met een schoon verleden - Baburam Bhattari van de Maoistische Partij - werd gekozen als premier. 

“De nieuwe premier heeft beloofd het vredesproces binnen 45 dagen af te ronden”, zegt Amatya. “Dus willen we hem die tijd gunnen. Ondertussen bespreken we onze volgende strategie. Als hij zijn belofte niet nakomt, gaan we weer de straat op.”

 

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/Nepal_fast.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.