Moslimbroederschap wil tv-zender volgens BBC-model

De best georganiseerde politieke groepering in Egypte, de Moslimbroederschap, wil met geld van het volk een tv-zender opzetten. De zender moet een tegenwicht bieden tegen de tv-stations van zakenlieden en de staatsomroep.

Alle tv-zenders in Egypte zijn eigendom van de regering of van zakenlieden die rijkdom vergaarden door nauwe banden met het voormalige regime van Hosni Moebarak. Het nieuwe model dat de Moslimbroederschap wil introduceren, kan leiden tot een ‘publiek bestel’ waarin het publiek en niet de overheid of de rijken het nieuws financieren.

De nieuwe zender, Misr 25, werd onlangs zonder veel publiciteit door de Moslimbroederschap gelanceerd. De naam verwijst naar de eerste dag van de opstand die leidde tot de val van Moebarak. Misr 25 zendt momenteel non-stop beelden uit van de protesten op het Tahrirplein eerder dit jaar, samen met patriottische liederen waarin de prestaties van het Egyptische volk worden bezongen.

Donaties

Hazem Ghurab, een journalist die de leiding heeft over de zender, zegt dat Misr 25 aanzienlijk verschilt van de zenders die door zakenmensen worden gefinancierd. “Onze financiering is crowd-sourced”, zegt hij. “Ons model lijkt op dat van de BBC.”   

Inkomsten krijgt de zender uit donaties en kleine investeringen van de leden van de Broederschap in het hele land. “Dat maakt ons veel professioneler en onafhankelijker dan de tv-stations die eigendom zijn van zakenmensen. Daar kan al snel sprake zijn van manipulatie of intimidatie, of de zender worden opgekocht het regime”, zegt Ghurab, die voor Al Jazeera in Doha (Qatar) werkte voordat hij aan deze klus begon.
 
Ghurab ziet ook kansen op advertentiegebied. Volgens hem hebben mensen behoefte aan een tv-zender van de Moslimbroederschap. De doelgroep vormt een advertentiemarkt van ‘vromen’ die voorheen grotendeels genegeerd werden door de zakenelite en het regime.

Corruptie

Tv-criticus Mohammed Said van het weekblad Shashaty zegt dat het financieringsmodel van de Broederschap de zender onderscheidt van vele andere tv-zenders die na de val van Moebarak werden opgezet of in voorbereiding zijn.

“De meeste nieuwkomers op de markt zijn zakenlieden die heulden met het vorige regime”, zegt hij. “Ze zetten tv-zenders op en bieden journalisten van bestaande media werk aan uit een soort zelfbescherming, om het publiek onwetend te laten over hun praktijken onder het regime van Moebarak.”

Na de revolutie gingen onder druk van het publiek en de media verschillende corruptie-onderzoeken van start naar praktijken van de zakelijke elite onder Moebarak. Sommige zakenmensen zitten in de gevangenis. Rijken die banden onderhielden met het voormalige regime en die geen ervaring hebben in de mediawereld, zetten nu hun eigen tv-zenders op.

Tegenwicht

Een van de rijkste Egyptenaren, Naguib Sawiris, wiens familie onder Moebarak miljarden verdiende in de telecommunicatie- en bouwsector, sponsort twee nieuwe tv-zenders. Sawiris bezat al tv-zender en zijn familie heeft aandelen in verschillende kranten.

Mohammed Al-Amin Ragab, zakenpartner van vastgoedtycoon Mansour Amer, heeft een aantal zenders gelanceerd onder de naam Capital Broadcasting Center (CBC).

En zo zijn er meer, zoals Hassan Rateb, die een fortuin verdiende in de cementindustrie en eigenaar is van de zender al-Mehwar. Die zender poogde tijdens de beginfase van de revolutie activisten in diskrediet te brengen door te beweren dat het buitenlandse agenten waren die door Israël en de Verenigde Staten werden betaald.
 
Media Production City, het facilitair bedrijf dat eigendom is van de overheid, doet momenteel goede zaken. Alle studio’s zijn verhuurd. Het bedrijf gaat zelfs nieuwe studio’s bouwen om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen.
 
“Het grote geld doet weer van zich spreken”, zegt Mohammed Said van Shashaty. “Het model van de Moslimbroederschap kan wellicht een tegenwicht bieden met minder gekleurde berichtgeving. We zullen moeten afwachten hoe Misr 25 dat gaat aanpakken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.