“Moordpoging op oppositieleider Angola”

Politieagenten hebben geprobeerd onze leider te vermoorden, zegt de Angolese oppositiepartij UNITA. De spanningen in de aanloop naar de verkiezingen in 2008 lopen daarmee verder op.
De Angolese oppositieleider Isaias Samukuva bracht een vijfdaags bezoek aan de provincie Kwanza Norte toen de politie het vuur opende op het gemeentehuis waar hij op bezoek kwam, zegt UNITA. Nog volgens de partij raakten de kogels Samukuva als bij wonder niet, en werden vier agenten opgepakt.
“Ik geloof dat het voorbereid was. Ik twijfel er zelfs niet aan. Ik weet alleen niet of het bedoeld was om me te doden of om me schrik aan te jagen”, zegt Samukuva aan het VN-nieuwsagentschap IRIN. “Als oppositieleider had ik me ooit wel aan zoiets verwacht in dit land.”
De politiecommandant van het gebied, Carlos Mendonca, zegt dat hij op de hoogte is van een schietpartij, maar niet dat er op de oppositieleider geschoten is. “Er werden schoten gelost door mensen die niet gekend zijn door de politie, en ik kan niet zeggen waar het incident exact gebeurde. We voeren een onderzoek uit.”
UNITA neemt het in de parlementsverkiezingen van 2008 op tegen de regerende MPLA-partij. Het jaar daarna zijn er presidentsverkiezingen. De laatste verkiezingen in Angola dateren van 1992, toen UNITA het verkiezingsresultaat betwistte. Dat leidde tot een opflakkering van de burgeroorlog in het land, die meer dan een kwart eeuw duurde. In 2002 kwam er een einde aan het conflict.
Experts zijn bezorgd. “Angola staat niet voor een dreigende burgeroorlog, maar dit is het niet klimaat dat je verwacht in een land vijf jaar na een burgeroorlog”, zegt Nicholas Shaxson, een Afrika-expert van het Koninklijk Instituut van Internationale Zaken in Londen. “De regerende MPLA-partij probeert alles te controleren. De recente arrestatie van ambtenaren die tot de oppositiepartij PADEPA behoren, is daar een voorbeeld van.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.