Mond-en klauwzeer in Brazilië kan uw steak duurder maken

Rundvlees kan schaars en duur worden als de aanvoer vanuit Brazilië voor lang stilvalt. Na de uitbraak van mond-en klauwzeer in Brazilië heeft de Europese Unie woensdag de invoer van rundvlees uit drie Braziliaanse staten verboden. Ook andere landen troffen maatregelen.

Brazilië levert bijna de helft van al het rundvlees dat internationaal verhandeld wordt. Op dit ogenblik is er niemand die de toevoer naar de wereldmarkt kan vervangen als een groot deel van de Braziliaanse export geblokkeerd wordt, zegt José Vicente Ferraz. Hij is de technische directeur van FNP Consultoría, een consultancybedrijf dat landbouwgegevens verzamelt en verspreidt.

FNP-experts voorspellen dat de ban op Braziliaans rundvlees niet erg lang zal aanhouden, mogelijk niet meer dan een paar weken. Voorwaarde is wel dat de Braziliaanse overheid maatregelen neemt en daarover zorgvuldig communiceert.

Brazilië heeft de internationale regelgeving gevolgd en het probleem onmiddellijk gemeld. Het neemt stappen tegen de verspreiding van de ziekte. Dat pleit in het voordeel van een snelle terugkeer naar een normale export. Ten tweede heeft Brazilië het geluk dat zijn concurrenten het vacuüm dat zou vallen niet kunnen vullen, en dat tijdens een jaar waarin de vraag naar rundvlees naar verwachting zes procent zal groeien, zegt ook Antenor Nogueira, het hoofd van de Braziliaanse veeboerenfederatie CAN.

Brazilië exporteerde tussen september 2004 en augustus 2005 2,2 miljard ton rundvlees, bijna evenveel als alle andere exporteurs samen. De grootste concurrenten hebben het moeilijk het aanbod op te drijven. De Australische veestapel is sterk ingekrompen door een droogteperiode van tien jaar. Om weer het gewone niveau te bereiken moeten minder dieren geslacht worden, en dat zal de rundvleesproductie nog jaren beperken, zegt Ferraz. Argentinië herstelt nog van een ernstige economische crisis, en de export zit aan een plafond. De VS zit met twee recente gevallen van dollekoeienziekte en de EU is een netto-importeur geworden.

Maandag bevestigde de Braziliaanse Landbouwminister dat mond- en klauwzeer was uitgebroken op een ranch in Mato Grosso do Sul, de deelstaat vlakbij de grens met Paraguay met 25 miljoen runderen. Alle 582 runderen en 7 varkens op het bedrijf werden geslacht en er werd een ruime schutkring ingesteld waarbinnen geen vee vervoerd mag worden. Mond- en klauwzeer wordt veroorzaakt door een virus dat geen gevaar oplevert voor de mens, ook niet als die vlees van een besmet dier zou eten. Maar het virus kan wel makkelijk andere runderen besmetten, en het jaagt veeboeren op kosten.

Meer dan 30 landen pasten hun invoer van Braziliaans rundvlees aan. De EU, de grootste markt, verbiedt import uit Mato Grosso do Sul, Paraná en Sao Paulo, de drie voornaamste rundvleesexporterende deelstaten. Israël, Zuid-Afrika, Argentinië en Uruguay stopten alle rundvleesinvoer uit Brazilië, Chili en Rusland alleen die uit Mato Grosso do Sul.

Als de ban niet snel wordt opgeheven, zal Brazilië naar verwachting dit jaar honderden miljoenen euro’s aan exportinkomsten mislopen, en volgend jaar nog meer. Tussen januari en augustus exporteerde het Latijns-Amerikaanse land voor bijna 1,8 miljard euro aan rundvlees.

Ferraz vreest dat de wereldprijs van rundvlees sowieso zal stijgen. Volgens hem zit de Braziliaanse rundveeteelt in een crisis die nog zal verergeren. Net als vele veeboeren schuift hij de schuld grotendeels op de Braziliaanse overheid, die een groot deel van het budget besteedt aan het aanzuiveren van de staatsschuld en bespaarde op preventieve maatregelen in de veeteelt. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.