Minuscule microscoop signaleert ziektes via e-mail

Een minuscule microscoop kan een doorbraak betekenen bij het opsporen van ziektes of controleren van zuiver drinkwater in ontwikkelingslanden. De digitale beelden worden doorgestuurd via e-mail.
De nieuwe microscoop is met 46 gram volgens de ontwikkelaars van de Universiteit van Californië de lichtste ter wereld. Opvallend is dat hij geen gebruik maakt van lenzen, maar van een LED-lampje dat een holografische beeld creëert. Dat beeld wordt digitaal doorgestuurd naar een computer via e-mail. Op die manier hoeft de gebruiker van de microscoop ter plaatse niet geschoold te zijn: de analyse van de beelden kan elders gebeuren door een geschoold onderzoeker of speciale herkenningssoftware.
De nieuwe technologie is er vooral op gericht om snel malariaparasieten of bacteriën op te sporen of bloedcellen te tellen. In de zomer van dit jaar zijn de eerste veldtesten gepland.
De microscoop heeft volgens deskundigen een enorm potentieel, omdat het een draagbaar, stevig en goedkoop apparaat is dat geen onderhoud nodig heeft. Daardoor is het op maat gesneden voor gebruik in ontwikkelingslanden. De enige beperking is de noodzaak aan een werkzaam telecommunicatienetwerk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.