Mexico onthult plannen voor omstreden raffinaderij

De Mexicaanse regering heeft dinsdag (14 april) de bouw van een gigantische raffinaderij in de deelstaat Hidalgo bekend gemaakt. Het project, dat de staat ongeveer 7 miljard euro gaat kosten, lijkt vooral bedoeld om de politieke vrede te kopen. Bedrijfskundig staat het plan op losse schroeven en vanuit milieuoogpunt is de investering meer dan bedenkelijk.
De installatie, die binnen zes à zeven jaar moet beginnen te draaien, wordt de eerste raffinaderij die Mexico zal bouwen sinds de jaren 70. Het wordt ook een van de grootste openbare investeringen uit de recente geschiedenis van het land. De bouw zou goed zijn voor 50.000 banen. Als de raffinaderij eenmaal werkt, kunnen er 1.400 mensen aan de slag.

Verkeerde keuze



De Mexicaanse milieubeweging vindt de bouw van de raffinaderij een slecht idee op een ogenblik dat Mexico naar minder milieuvervuilende brandstoffen zou moeten overschakelen. Bijna alle auto’s in Mexico rijden nog op benzine of diesel; ook de meeste elektriciteitscentrales draaien op olie of gas. Duurzame energiebronnen als wind en aardwarmte leveren maar 3,5 procent op van de stroom die in Mexico wordt verbruikt. Mexico stoot ongeveer twee procent uit van de broeikasgassen die wereldwijd worden geproduceerd.
 
Raúl Estrada, de woordvoerder van Greenpeace-México, waarschuwt ook dat de omwonenden van de installatie met zware vervuiling zullen af te rekenen krijgen. De raffinaderij moet in Tula komen, een stadje met zo’n honderdduizend inwoners die vooral van landbouw en veeteelt leven.

Niet ver daar vandaan is al sinds 1976 een andere raffinaderij in gebruik, terwijl er ook een cementfabriek en een elektriciteitscentrale in de buurt staan. Die zorgen al voor veel vervuiling. “We zullen niet nog meer aftakeling van het milieu toestaan”, zegt José Tovar, de voorzitter van de Unie van Ecologische Organisaties van de deelstaten Hidalgo, México en Querétaro.

Ook economen maken zich zorgen. Marcelo Contreras, een petroleumexpert,  denkt dat het project niet erg rendabel wordt. Ook Enrique Quintana, een columnist van de krant Reforma, vreest dat de openbare aardolieproducent Pemex binnen zeven jaar zelfs niet meer genoeg aardolie zal bovenhalen om de raffinaderij op volle capaciteit te doen draaien, “tenzij er grote verrassingen komen op het vlak van investeringen.” Mexico haalt bijna drie miljoen vaten aardolie per dag boven, maar de bekende reserves zouden al binnen 20 jaar uitgeput kunnen zijn.

Politieke prijs



Volgens Quitana maakt het project deel uit van de prijs die de regering moest betalen om de hervorming van de aardoliesector goedgekeurd te krijgen. De Mexicaanse regering stelde vorig jaar voor de privésector binnen te halen in de noodlijdende monopoliehouder Pemex, maar stuitte op hevige weerstand van de linkse oppositie. Het parlement onderzocht alle opties uitvoerig, en keurde uiteindelijk een aantal wijzigingen aan de bestaande wetgeving goed die vooral in de raffinage de inbreng van buitenlandse bedrijven mogelijk maakt. De regering had beloofd dat er zeker één nieuwe raffinaderij zou worden gebouwd in Mexico. Die blijkt nu in Hidalgo te komen, een deelstaat waar de rechtse oppositiepartij PRI regeert.

De regering schat dat de zes bestaande raffinaderijen in Mexico samen met de nieuwe installatie nog altijd niet voldoende oliederivaten zullen kunnen produceren om het land met zijn 104 miljoen inwoners van alle nodige brandstoffen te voorzien. Tegen 2014 zou Mexico 737.000 vaten aardolie per dag kunnen raffineren, terwijl er bijna een miljoen vaten benzine, diesel en andere derivaten zullen worden verbruikt.

De bestaande raffinaderijen van Pemex maakten in 2008 samen bijna 7 miljard euro verlies. Begin deze maand stelde een onafhankelijk audit nog eens vast dat de Mexicaanse raffinaderijen inefficiënt zijn en dat hun productie niet beantwoordt aan internationale normen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.