Mexico lanceert anti-ontvoeringsbrigade

De Mexicaanse autoriteiten hebben een anti-ontvoeringsbrigade gelanceerd. De brigade komt er na publieke verontwaardiging over de ontvoering en moord van een veertienjarige jongen.
De brigade zal uit 300 officieren bestaan die de klok rond werken vanuit vijf verschillende centra. Naast die gratis bijstand voor slachtoffers komt er een andere groep die rechtszaken opvolgt. Luis Cardenas van de federale politie zegt dat ‘de politie haar capaciteit in de strijd tegen ontvoeringen vergroot met nooit eerder geziene inspanningen.’

Bang voor politie


De anti-ontvoeringsbrigade komt er na een woede-uitbarsting van het Mexicaanse volk omwille van de ontvoering en dood van de veertienjarige Fernando Marti in juni. Marti was de zoon van een van de rijkste zakenmannen van het land. Toch kon een akkoord over vijf miljoen Mexicaanse pesos (330.000 euro) losgeld zijn dood niet verhinderen. In de zaak werden een aantal politiemannen gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid.
De angst van de Mexicaanse burgers voor de veiligheidstroepen is groot. De Mexicaanse krant El Universal pakte woensdag in haar digitale versie uit met verpletterende cijfers. Tachtig procent van de bevolking zegt zich angstig en onbeschermd te voelen.
Naast het oprichten van de brigade, wil de regering ook een anti-ontvoeringspact met de gouverneurs van de verschillende staten en met de leidende zakenmannen van het land. ‘We stellen een nationale overeenkomst voor die bepaalde regels voorop stelt voor iedereen die betrokken is’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Juan Camilo Mourino. Hij ontkende dat het aantal ontvoeringen zou stijgen omdat de regering haar drugsactiviteiten verminderde.

Steeds meer ontvoeringen


Vorige week drong de Mexicaanse president Felipe Calderon er bij het parlement al op aan een wetsvoorstel goed te keuren dat kidnappers levenslang zou geven zonder kans op voorwaardelijke vrijlating.
In 2007 zijn in Mexico 430 ontvoeringen aangegeven. Dat is een stijging van 35 procent tegenover het jaar ervoor. In het eerste semester van dit jaar is in de staat Mexico alleen al over 60 ontvoeringen gerapporteerd. Volgens officiële cijfers is dat een stijging met 60 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2007. In werkelijkheid kan het aantal nog een stuk hoger liggen, aangezien niet alle ontvoeringen worden aangegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.