Mexicanen zijn olielekken van Pemex moe

Inwoners van de deelstaat Tabasco, in het zuidoosten van Mexico, dagen het staatsoliebedrijf Pemex voor de rechter. Ze zijn de voortdurende olielekken in hun gebied moe.

Inwoners van Cunduacán en Huimanguillo, waar samen meer dan 300.000 mensen wonen, dienen een collectieve klacht in tegen Pemex. Volgens Marisa Jacott van organisatie Fronteras Comunes, die de bewoners bijstaat, zijn bodem en water vervuild door olie die uit installaties van Pemex lekt.

De olie-industrie kwam in de jaren 1950 naar hun gebied en breidde vanaf de jaren 1970 voortdurend uit, met petrochemische complexen, een netwerk van leidingen en opslagplaatsen. De uitbreiding verdrong de traditionele bananenplantages en veeteelt in de regio.

Gezondheidsproblemen

“Er is sprake van milieuvervuiling, van gewassen die vernietigd zijn, van grond die niet langer vruchtbaar is. Daardoor kunnen ze niet meer oogsten zoals vroeger”, zegt Lorena Sánchez, directeur van het Mensenrechtencomité van Tabasco (Codehutab), dat verscheidene klachten ontving van bewoners.

“Dat heeft een weerslag op hun voeding en het heeft geleid tot ademhalings-, bloed- en huidproblemen.”

Het Codehutab heeft sinds 2011 vier klachten ingediend bij justitie. Die hebben enkel geleid tot boetes voor Pemex, maar niet tot schadevergoeding voor de getroffen gemeenschappen.

Chromosoomafwijkingen

In de gemeente Paraíso heeft de organisatie bloedstalen afgenomen bij vijftig kinderen. Bij 10 procent werden chromosoomafwijkingen vastgesteld die door epidemiologen aan de industriële activiteit worden gelinkt.

De laatste vier jaar zijn in het hele land 102 plaatsen met vervuiling door Pemex geregistreerd door het ministerie van Leefmilieu. Daarvan bevinden zich er drie in Tabasco. Ook Veracruz, Tamaulipas, Hidalgo en Puebla, in het oosten en zuidoosten, en hun verbindingen met Mexico-Stad zijn kwetsbaar voor olieactiviteiten.

“We willen dat de preventiemaatregelen worden uitgevoerd”, zegt Sánchez. “Het enige wat Pemex doet is de schade zogezegd herstellen, maar men investeert niet in het onderhoud van de leidingen en in toezicht op de zone.” De collectieve klacht is mogelijk dankzij een wet die het Mexicaanse parlement in 2011 aannam. Via diezelfde wet willen kustbewoners BP voor de rechter brengen voor de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.