Mexicaanse maïssubsidies gaan niet naar kleine boeren

De maïssubsidies van de Mexicaanse regering hebben vooral de grote en middelgrote producenten baat gebracht. Dat stelt een pas gepubliceerde studie.
De Mexicaanse regering begon maïsproducenten subsidies toe te kennen in 1994, toen het Nafta-vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten en Canada in werking trad. Sindsdien werd meer dan 20 miljard dollar (15 miljard euro) rechtstreekse steun aan de maïsproducenten betaald, vooral in de staten aan de grens met de VS.

Volgens de studie ging dat geld vooral naar de grote en middelgrote producenten. Transparantie was daarbij zoek. “De programma’s voor de belangrijkste landbouwsubsidies lijken voldoende transparant te zijn, maar in de feiten is er geen transparantie en ontbreken mechanismen om verantwoording af te leggen”, stelt het rapport.

“Er zijn bewijzen dat er fondsen zijn afgeleid”, zegt Libby Haight, hoogleraar aan de Universiteit van California en coördinator van het rapport.

Mexico telt 3,2 miljoen maïsproducenten, vorig jaar goed voor 24 miljoen ton maïs. Meer dan 2 miljoen producenten gebruiken de opbrengst voor eigen consumptie. Ondanks de groeiende landbouwuitgaven is de tewerkstelling in de sector aanzienlijk gedaald, stelden de onderzoekers vast, van 10,7 miljoen arbeidsplaatsen in 1991 tot 8,6 miljoen plaatsen in 2007.

De studie werd uitgevoerd door het Centrum voor Economisch Onderzoek en Onderwijs (CIDE) in Mexico en het Woodrow Wilson International Center for Scholars en de Universiteit van California in de Verenigde Staten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.