Meer geweld in Afghanistan door aankomende verkiezingen

In de komende maanden zal het aantal conflicten in Afghanistan nog stijgen. Dat verwachten de regering en internationale waarnemers naar aanleiding van de presidentsverkiezingen op 20 augustus. De Afghaanse ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken kondigden aan dat het leger de veiligheid bij de stembusgang moet verzekeren.
Op 20 augustus vinden voor de tweede keer in de Afghaanse geschiedenis democratische verkiezingen plaats. In bijna vierhonderd districten, verdeeld over 34 provincies, kunnen ruim vijftien miljoen Afghanen een nieuwe president en nieuwe provincieraadsleden kiezen.

Veiligheid



De afgelopen weken zijn er al twee van de ruim drieduizend kandidaat-provincieraadsleden vermoord, en naar alle verwachting zal het geweld nog toenemen in aanloop naar de verkiezingsdatum zelf. De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Mohammad Hanif Atmar besliste daarom om elk van de kandidaten een permanente escorte van twintig politieagenten te geven, omdat de regering vreest voor hun veiligheid.

Ook de kiezers lopen gevaar. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie werkten daarom samen een veiligheidsplan voor de verkiezingen uit, dat uit drie delen bestaat. In de eerste plaats moet de politie de veiligheid bij de stembureaus garanderen en de distributie van de kiesbiljetten verzekeren. Het leger vormt de tweede linie, het wordt ingezet om de rust in de dorpen en steden te bewaren. Ten slotte kunnen plaatselijke civiele en militaire leiders de steun inroepen van troepen van de International Security Assistance Force (ISAF).

Onbeveiligde districten



Ondanks het veiligheidsplan zijn er tien districten in het zuiden van het land waar de regeringstroepen de veiligheid niet kunnen verzekeren. Generaal Karimi vertelde aan de Qatarese krant The Peninsular dat acht daarvan helemaal niet onder centrale controle zullen zijn bij de verkiezingen. In de twee anderen zet het leger de komende maanden operaties op poten. “Maar ook daar zullen we geen plaatselijke overheid kunnen installeren vóór de verkiezingsdag”, gaf de generaal toe.

“In die tien districten in het zuiden van het land woont ongeveer een procent van de kiesgerechtigden”, voegde Karimi nog toe. “Het ontbreken van dat procent zal de geldigheid van de verkiezingen niet in het gedrang brengen.”

Ook in districten waar het leger wel aanwezig is, vormt de taliban een bedreiging voor de kiezers. De extremisten boycotten zelf de verkiezingen, maar zullen ook willen verhinderen dat geïnteresseerden deelnemen.

Door de verhoogde militaire aanwezigheid in de weken voor de verkiezingen zullen taliban-militanten waarschijnlijk geen gevechten aangaan, maar zich verlaten op mijnen op afstandsbediening en bommen langs de wegen. Het leger zet gespecialiseerde genietroepen in om hinderlagen te ontdekken en op te ruimen. Volgens generaal Mangan maken die nu al dagelijks twintig bommen onschadelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.