Maleisië op straat voor meer democratie

Onder leiding van Amnesty International-icoon Anwar Ibrahim maakt de Maleisische oppositie zich klaar voor wat de grootste protestmars sinds het aantreden van de nieuwe regering moet worden. De Maleisische mensenrechtencommissie waarschuwt voor een gewelddadige confrontatie met het leger.
Komende zaterdag rekent BERSIH, een coalitie tussen de vier grootste oppositiepartijen en 67 ngo’s, op meer dan 10.000 mensen om de corrupte en frauduleuze praktijken van de huidige Maleisische regering aan te klagen. Deze manifestatie zou de eerste zijn in een lange reeks van protestacties in de aanloop naar de komende verkiezingen, die vermoedelijk in maart 2008 gehouden worden. Anwar Ibrahim, de charismatische politieke figuur die reeds sinds 1998 actie voert voor meer democratie in het land, zal de betoging aanvoeren. [Voor een uitgebreid gesprek met Anwar Ibrahim: zie MO* september 2007] ‘We zijn vastbesloten de verkiezingspraktijken in dit land aan te pakken’, zegt Ibrahim. Zonder een aanpassing van de kieswetten, een opkuis van kieslijsten en het oprichten van een onafhankelijke kiescommissie beschikt de huidige regering namelijk over de middelen om de verkiezingen perfect naar haar hand te zetten. Ook eist BERSIH gelijke toegang voor alle politieke partijen tot de volledig door de staat gecontroleerde media. 
‘We hopen dat de overheid overtuigd zal worden door de internationale verontwaardiging die ons protest zal doen ontstaan’, aldus Sivarasah Rasiah, één van de organisatoren van de betoging. Om de druk op de regering op te drijven zal BERSIH ook betogingen organiseren in Zuid-Korea, Indonesië, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Thailand.
De Maleisische regering is erop gebrand de protestmars te verhinderen: elke samenkomst van meer dan vijf personen is ondertussen verboden en iedereen die zich zaterdag op de centrale verzamelplaats van de manifestatie vertoont, loopt het risico gearresteerd te worden. ‘De dreigementen van de regering zullen ons niet tegenhouden, het is ons democratisch recht om vreedzaam bijeen te komen en ons ongenoegen te uiten over het zieke systeem’, zegt Rasiah. Toch maant de mensenrechtencommissie van het land de organisatoren aan voorzichtig te zijn, aangezien de kans bestaat dat de vreedzame betoging met geweld uiteengeslagen zal worden.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.