Maffiose executies dagelijkse kost in Mexico

De Mexicaanse politie vindt dagelijks verbrande lichamen met sporen van martelingen en een kogelgat in het hoofd. Het gaat om afrekeningen in het drugscircuit, waar het geweld sinds vorig jaar steeds heviger werd.

In januari vermoordden Mexicaanse drugsbendes op deze manier meer dan honderd mensen. Hun lijken werden vooral gevonden in de buurt van de Mexicaans-Amerikaanse grens. Vorig jaar bracht de drugsmaffia in totaal 1.500 mensen om, inclusief journalisten, politieagenten en militairen. De meeste slachtoffers, bijna allemaal jonge mannen, hadden directe banden met het drugscircuit.

De drugssmokkel van Mexico naar de VS zorgt al jaren voor spanningen tussen beide landen. Vorige week veroorzaakten de VS opnieuw een diplomatiek relletje. De Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Tony Garza, maakte de regering van president Vicente Fox publiekelijk verwijten over het voortdurende geweld.

Directe aanleiding voor zijn kritiek was een agressieve poging van Mexicaanse smokkelaars om de grens over te steken. Verkleed in legeruniformen reden ze in militaire voertuigen de grens over, waarbij ze in een vuurgevecht verwikkeld raakten met de Amerikaanse politie.

Het is de derde keer sinds januari vorig jaar dat Garza zich verwijtend uitlaat aan het adres van de Mexicaanse regering. Die antwoordde in alle gevallen door de uitbarstingen ‘ondiplomatiek’ te noemen en de beschuldigingen te ontkennen.

Mexico en de VS delen een 3.200 kilometer lange grens. Hoewel ze nauw samenwerken samen in de strijd tegen de drugssmokkel, blijven incidenten zich onverminderd voordoen.

Nooit eerder in de geschiedenis van de Mexicaanse maffia is er zoveel geweld geweest, zegt Jorge Chabat, onderzoeker aan het Centrum voor Onderzoek en Onderwijs in Economie (CIDE) en expert in Mexicaans-Amerikaanse betrekkingen.

Zowel de regering als analisten wijten de toename van het geweld aan een interne strijd tussen drugskartels, die vechten om de controle over smokkelroutes naar de VS. Die strijd zou zijn aangewakkerd door de arrestatie van enkele beruchte drugsbaronnen vorig jaar, wat algemeen gezien wordt als een verdienste van de regering-Fox.

We zien nu dat de regering niet in staat is adequaat te reageren op de gevolgen van die arrestaties. Alsof ze een bijenkorf heeft omgeslagen en geen idee heeft wat te doen met de bijen, zegt Chabat. De Mexicaanse regering heeft honderden militairen en politieagenten ingezet in de regio’s waar het geweld het ergst is. Ook werden nieuwe strategieën aangekondigd om het geweld te bestrijden, maar tot nu toe bleven die zonder veel resultaat.

De meeste Mexicanen maken zich er niet druk om, blijkt uit onderzoek. Het geweld wordt vooral gezien als een probleem tussen criminelen onderling en tussen criminelen en de politie, aldus opiniepeiler Jeanette Golden.

Mexicaanse drugssmokkelaars, die samenwerken met kartels in Colombia en andere drugsproducerende landen, leveren 70 procent van de cocaïne die in de VS wordt gebruikt. Daarnaast leveren ze grote hoeveelheden heroïne, amfetaminen en marihuana. De VS tellen ongeveer veertien miljoen drugsgebruikers, waarvan er vier miljoen cocaïne gebruiken.

Hoewel de afgelopen jaren duizenden mensen werden gearresteerd en vervolgd voor drugssmokkel en een aantal drugsbazen achter de tralies belandde, geven de Amerikaanse autoriteiten toe dat de drugssmokkel nog steeds springlevend is.

Volgens Raquel Paredes, onderzoeker aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, is de drugsoorlog gedoemd te mislukken. Zolang de vraag niet afneemt of sommige drugs gelegaliseerd worden, blijft het een strijd zonder einde, concludeert ze. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.