Macedonische moslima’s makkelijker met hoofddoek op paspoort

Macedonische moslimvrouwen moeten voortaan geen attest meer voorleggen om met een hoofddoek op de pasfoto te mogen. Het land sluit zich daarmee aan bij een praktijk die gangbaar is in de meeste landen van de Europese Unie. Alleen Frankrijk blijft voor identiteitsdocumenten het dragen van een hoofddoek om religieuze redenen expliciet verbieden.
Macedonische moslimvrouwen moeten voortaan op hun aanvraagformulier vermelden dat ze een hoofddoek dragen om religieuze redenen. Macedonische ambtenaren die over de geldigheid van de ingezonden pasfoto’s moeten oordelen, kregen een document toegestuurd dat is gebaseerd op de Duitse regels, die gelden in de hele Europese Unie. Het dragen van een hoofddoek is toegestaan wanneer het gezicht zichtbaar blijft van het voorhoofd tot aan de kin en er geen schaduw valt over de ogen.

De Macedonische vereniging “Islam en Wetenschap”, die op een soepelere regeling had aangedrongen, is tevreden met de beslissing. “We zijn blij dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ons toelaat om de waardigheid van de moslimvrouwen te beschermen en de goddelijke voorschriften in de praktijk te brengen”, verklaarde Mersiha Smailovic in de krant Utrinski Vesnik. De meeste Macedoniërs zijn orthodoxe christenen, moslims maken er een derde van de bevolking uit.

Ook in België, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn hoofddoeken uitzonderlijk toegestaan om religieuze redenen. Alleen Frankrijk stemde in 2001 een wet die het dragen van de hoofddoek op pasfoto’s uitdrukkelijk verbiedt. In Rusland maakte het Hooggerechthof in 2003 een einde aan het verbod op hoofddoeken op identiteitsdocumenten.

“In België kan een foto met hoofddeksel om onbetwistbare religieuze redenen worden toegestaan, op voorwaarde dat het voorhoofd, de wangen, de neus en de kin volledig onbedekt blijven”, zegt Luc Smet van de informatiedienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, “Het is wenselijk maar niet vereist dat het haar en de oren eveneens volledig vrij zijn.”

Als “ernstige rechtvaardiging” voor het toestaan van een foto met hoofddoek om godsdienstige redenen gelden een attest van de verantwoordelijke van de betrokken religieuze gemeenschap, in de meeste gevallen een imam, of een eigenhandig geschreven verklaring op eer van de betrokken persoon, zo luidt het bij Binnenlandse Zaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.