Links zonder leider in Mexico

Een commissie van de Partido de la Revolución Democrática (PRD), de grootste linkse partij van Mexico, heeft zondagochtend de voorzittersverkiezingen van maart dit jaar ongeldig verklaard. Deze beslissing vergroot de verdeeldheid binnen de partij. De PRD moet nu binnen de dertig dagen nieuwe voorzittersverkiezingen houden.
De voorzittersverkiezingen die de PRD op 16 maart gehouden heeft, zijn geannuleerd. Volgens de Comisión Nacional de Garantías, de commissie die moet waken over de betrouwbaarheid van de verkiezingen, waren er te veel onregelmatigheden. Stembussen zouden gestolen zijn en documenten verbrand.

Broedertwist


Het ongeldig verklaren van de verkiezingen, zorgt voor een diepe crisis binnen de PRD, die de voorbije vier maanden al zwaar onder druk stond door het geruzie tussen de kandidaat-voorzitters. Na de stemming in maart leek het er eerst op dat Alejandro Encinas (Izquierda Unida) als winnaar uit de bus zou komen. Ecinas is bondgenoot van Andres Manuel Lopez Obrador, die de betwiste presidentsverkiezingen in 2006 nipt verloor van Felipe Calderón.
Maar na een tijdje begonnen de resultaten in het voordeel te draaien van de andere grote kanshebber Jesus Ortega (Nueva Izquierda), die nu zegt naar de rechtbank te willen stappen. Hij betreurt dat de verkiezingen geannuleerd zijn voor zijn overwinning bekend gemaakt is en zegt dat de partij ‘een kogel in haar eigen voet schiet’. Ecinas op zijn beurt spreekt van ‘een triomf van bedriegers en schoften’.

Oliemonopolie


De campagne voor de nieuwe voorzittersverkiezingen die binnen de maand gehouden moeten worden, kan de PRD afleiden van haar rol als oppositiepartij. In Mexico is momenteel een grote discussie aan de gang over het oliebeleid. Aanleiding is een regeringsvoorstel om meer private investeringen toe te laten bij de Mexicaanse oliemaatschappij Permex.
Volgens president Calderón is er hulp van buitenaf nodig om de olieproductie op te krikken. De PRD vindt dat het staatmonopolie voor olie behouden moet worden en leidt de oppositie tegen het voorstel.

Bergaf


De crisis binnen de socialistische partij komt niet alleen op een slecht moment omwille van de oliediscussie, maar ook omdat er volgend jaar parlementsverkiezingen zijn in Mexico. Die zetten wellicht de toon voor de presidentverkiezingen in 2012. Op dit moment is de PRD de tweede partij in de Kamer, maar opiniepeilingen tonen aan dat de partij snel aan populariteit inboet. Mochten er vandaag parlementsverkiezingen zijn, zou de PRD als derde partij in de Kamer eindigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.