Leg een zonnepaneel bij uw boer!

De sociale coöperatie Energopro, die in de voorbije maand werd opgericht, wil ten minste 400 consumenten motiveren om minimaal 250 euro te investeren in zonnepanelen op de daken van vier boerderijen in het Meetjesland. De investeerders zullen vergoed worden in voedsel dat de boerderijen produceren: groenten van het Livinushof in Sint-Laureins, zuivelproducten van de Zwaluw uit Lovendegem, varkens- en rundsvlees van het ook in Lovendegem gelegen Klavertjeshof, en scharreleieren van de boerderij van Chris Claes uit Evergem.

  • Bart Lasuy Livinushof in Sint-Laureins: zonnepanelen in ruil voor producten. Bart Lasuy

Dirk Langenberg uit Bassevelde legt uit waarom hij meedoet: ‘Ik zal 2000 euro investeren in de zonnepanelen, goed voor acht aandelen van 250 euro, en ik krijg daar een rendement op van 6 procent. Bij welke bank kan ik zoveel krijgen? Bovendien weet ik in dit geval wat er met mijn geld gebeurt, wat niet het geval is als banken met je geld aan de haal gaan.’

De investeerders zullen die 6 procent vergoed krijgen in aankoopbonnen waarmee ze voedsel bij de betrokken boeren kunnen kopen. De boeren zullen op hun beurt hun stroom kunnen betalen met de aankoopbonnen die ze voor hun voedselproducten krijgen.

Sonia Sucaet van het Livinushof in Sint-Laureins licht toe waarom zij meewerken: ‘Wij zijn niet afhankelijk van dit initiatief, want we leveren aan de veiling en doen op een deel van onze grond aan contractlandbouw, maar dit project opent voor ons een nieuwe wereld. Dit is zo rijk aan inhoud, dat we er heel graag in meestappen. We hopen dat er een sterke band groeit tussen de coöperanten en de boerderij.’ Het Livinushof telt 40 hectare landbouwgrond, waarop onder meer aardappelen, uien, wortelen en kool worden verbouwd. Met de andere boeren erbij wil Energopro een zo breed mogelijk palet voedingsproducten kunnen aanbieden.

Bedoeling is dat er door de investering ook een band groeit tussen de boer en de klanten, onder meer via de organisatie van opendeurdagen. ‘We willen met dit project letterlijk en figuurlijk energie geven aan de band tussen producent en consument’, zegt Geert Sturtewagen van vzw De Schakel, die het project opzette en voor een startkapitaal van 25.000 euro zorgt.

Een van de moeilijke punten van het opzet is het bij de consument brengen van de producten. Er zal worden gewerkt met afhaalpunten in steden en dorpen, al wordt ook aan een biomobiel gedacht, een rondrijdende verkoper van de voedingswaren.

Bedoeling is om 100.000 euro bijeen te krijgen, genoeg voor duizend vierkante meter zonnepanelen, die zo’n 85.000 kWu kunnen produceren. Dat zal niet volstaan om de vier boerderijen van energie te voorzien, maar het gaat een eind in die richting. Langenberg: ‘Energetisch zit dit heel goed. De boeren gebruiken groene energie, en ons voedsel vergt veel minder transport. Ik sta daar dus helemaal achter.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.