Latijns-Amerika brengt armoede naar het laagste peil in twintig jaar

Steeds minder mensen leven in armoede in Latijns-Amerika. Dat staat te lezen in een recent VN-rapport. Stijgende inkomens en overheidssteun zorgen voor de daling.

  • Neil Palmer/CIAT Onderwijs en sociale zekerheid blijven ook na de crisis sterk gesteund door de overheid. Neil Palmer/CIAT

Het aantal mensen dat in armoede leeft in Latijns-Amerika, daalde tussen 1990 en 2010 van 48,4 procent naar 31,4 procent van de bevolking. Het aantal mensen in extreme armoede zakte van 22,6 naar 12,3 procent. Deze cijfers zijn de laagsten in twintig jaar tijd voor het werelddeel.

Dit blijkt uit een rapport over het ‘Sociale Panorama van Latijns-Amerika’, dat vorige week voorgesteld door de Economische Commissie voor Latijns-America en de Caraïben (ECLAC) van de Verenigde Naties.

Het rapport voorspelt dat het aantal mensen dat in armoede leeft, met nog eens drie miljoen gedaald zal zijn op het einde van 2011. Peru, Argentinië, Colombia, Ecuador en Uruguay kennen de grootste daling van de regio.

Opvallend is de veerkracht van Latijns-Amerika in de nasleep van de economische crisis. “Landen reageerden door tijdelijk hun uitgaven te verhogen, in plaats van ze terug te schroeven zoals in het verleden,” stelt het rapport. De armoede daalde met 1,6 procentpunt sinds 2009.

Overheid verhoogt sociale zekerheid

Armoede daalde met 1,6 procentpunt na de economische crisis

In de eerste plaats zorgen stijgende inkomens voor de daling. Ten tweede spelen ook bestedingen van de overheid een rol. Landen als Argentinië, Brazilië en Chili besteden meer dan 1.000 dollar per jaar per inwoner aan sociale zekerheid en bijstand. In ontwikkelde landen steeg het budget voor sociale zekerheid en welvaart het sterkst. Ook onderwijs kan op meer overheidsgeld rekenen dan vroeger.

 

Toch vallen vooral grotere gezinnen, families op het platteland en gezinnen onder leiding van huismoeders al te vaak buiten het sociale zekerheidssysteem. “Sociale overheidsinvesteringen werden opgedreven om de effecten van de crisis tegen te gaan. Maar de sociale zekerheidssystemen zijn verre van inclusief,” stelt het ECLAC. Ook gepensioneerden van lage inkomensgroepen lijden onder een gebrek aan steun.

Het rapport waarschuwt voor een hardnekkig gebrek aan sociale mobiliteit. Werkkrachten in sectoren met lage productiviteit hebben het moeilijk om op te klimmen op de sociale ladder. Vrouwen met lage inkomens lijden hier nog het meest onder. Ook de stijgende voedselprijzen duwen nog steeds meer mensen in extreme armoede.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Laurens Cerulus schrijft en maakt radio over Europese politiek. Hij hoopt u ooit te boeien met een verhaal over Europese geschiedenis of politiek in de EU-wandelgangen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.