Kroatië kijkt naar oud-aartsvijanden voor heropleving toerisme

Nu de wereldwijde economische crisis ook het Kroatische kusttoerisme naar beneden dreigt te halen, rekent de Balkanstaat opnieuw op zijn buren.
Met twintig procent van het BBP vormt het toerisme voor Kroatië één van de hoofdbestanddelen van de economie. Nochtans zijn de vooruitzichten voor dit jaar niet zo positief. Volgens de Croatian Times hebben de meeste hotels tot nog toe slechts één derde van hun beschikbare ruimte volgeboekt voor het hoogseizoen.

Economische onzekerheid


Hoteluitbaters trachten daarom met prijsverlagingen en kortingen op maaltijden toch nog buitenlanders naar Kroatië te lokken in plaats van dure overzese vakanties. Maar volgens andere hoteluitbaters is dat geen goed idee : ‘Daarmee zullen er niet meer boekingen komen, want zelfs de goedkope hotels lokken nu minder toeristen’, zegt iemand van reisagentschap TUI Center.
Hoewel Kroatië qua welvaartsniveau duidelijk voor ligt op zijn buurlanden Servië, Montenegro, Bosnië en Macedonia, is de Balkan-regio één van de minst welvarende gebieden van Europa.
De Kroatische Centrale Bank sloeg er wel in om de koers van de Kroatische kuna op peil te houden, terwijl de munten van de omringende landen de dieperik in donderden.
Dit lijkt zich nu tegen de economie van het land te keren want een hoge koers maakt een vakantie in Kroatie alleen maar duurder en dus oninteressant voor buitenlandse toeristen.
Daarom zoekt Kroatië de steun van buurlanden als Servië nu de meeste buitenlanders afgehaakt hebben voor een vakantie aan de Adriatische kust.
Goran Strok, hoteleigenaar in de toeristische stad Dubrovnik denkt dat het tijd is dat Servië en Kroatië hun historische wrevel opzij zetten. ‘We mogen nooit vergeten welke verschrikkelijk dingen mensen als Milosevic gedaan hebben. Maar de oorlog is nu voorbij en we kunnen onze buren niet veranderen’, zegt hij.

“De oorlog is nu voorbij en we kunnen onze buren niet veranderen.”
Toeristische sector kijkt enkel vooruit


Tomas Popovic, Kroatisch reisoperator denkt zelfs dat Servisch toerisme met vijftig procent kan groeien als het land zich in positieve zin blijft promoten. ‘Serviërs willen naar hier komen omdat we vlakbij zee zitten’, zegt hij. ‘Daarbij komt nog dat we een gelijkaardige taal spreken en de verplaatsing per auto niet zo duur is.’
Of het allemaal zo eenvoudig zal gaan zoals men in de toeristische sector beweert, moet nog blijken. Momenteel worden er nog steeds geen directe vluchten georganiseerd tussen beide landen. Daarnaast reizen veel Servische toeristen tijdens de nacht door Kroatië om te voorkomen dat ze worden lastiggevallen. Andersom maakt de Kroatische politie ook vaak melding van intimidaties door Serviërs in het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.