Kopenhagen verplicht groendaken

De Deense hoofdstad Kopenhagen verplicht bouwers van alle nieuwe platte daken groendaken te maken. Daardoor moet de stad jaarlijks zo’n vijfduizend vierkante meter groen bijwinnen.
De stad Kopenhagen is formeel: elk plan dat daken bevat met een hellingsgraad van minder dan 30 graden, moet in vegetatie voorzien op dat dak. Ook voor bestaande daken komt er een regeling. De gemeente wil subsidies geven om die op termijn ook in groendaken om te vormen.
“Kopenhagen heeft zichzelf tot doel gesteld om de eerste klimaatneutrale hoofdstad te worden tegen 2025”, zegt Bo Asmus Kjeldgaard, de milieuburgemeester van de stad. “Daarvoor zijn ambitieuze maatregelen nodig. We hebben beslist om de stad te wapenen tegen extreme weersomstandigheden door op zoveel mogelijk gebouwen gras te krijgen.”

Voordelen


Groendaken zorgen niet alleen voor een groene toets in de stad, maar hebben ook veel voordelen voor het milieu en de volksgezondheid: ze kunnen 50 tot 80 procent van de neerslag vasthouden die op het dak valt. Ze zorgen voor afkoeling in de zomer, waardoor het in de stad minder warm wordt ten opzichte van de omgeving.
Ook voor de daken zelf is een groen laagje beter: een groendak kan een dak dubbel zolang laten meegaan, omdat het beschermt tegen uv-stralen, wind en neerslag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.