Klimaatgesprekken in Bangkok openen met donkere vooruitzichten

Er is dringend nood aan nieuwe financieringsvoorstellen om de onderhandelingen rond een nieuw klimaatakkoord te deblokkeren. Dat zeiden verschillende sprekers bij de aanvang van een nieuwe ronde van klimaatgesprekken in Bangkok. De tijd dringt, want de klimaatverandering verloopt sneller dan de meest pessimistische schattingen.
Maandag (28 september) startten in Bangkok de onderhandelingen in het kader van de VN-Kaderconventie over Klimaatverandering (UNFCCC). De bijeenkomst moet een aanzet opleveren voor een klimaatakkoord dat op de klimaattop in Kopenhagen in december kan worden goedgekeurd.
Meer dan vierduizend vertegenwoordigers uit 177 landen, van milieuorganisaties en van bedrijven zijn er aanwezig. Na de bijeenkomst in Bangkok volgt enkel nog een gespreksronde in Barcelona voor de cruciale top in Kopenhagen.
De onderhandelaars blijven worstelen met twee grote problemen: hoe moet de nodige vermindering van de uitstoot aan broeikasgassen internationaal worden verdeeld, en wie gaat wat betalen? Noeleen Heyzer, secretaris van de Economische en Sociale Commissie voor Azië van de VN, riep er op om snel de harde noot van de financiering te kraken. “We zijn erin geslaagd om het geld te vinden om de ineenstorting van ons financieel systeem af te wenden”, zei ze. “We moeten hetzelfde engagement en dezelfde middelen vinden om de ineenstorting van onze planeet af te wenden.”
De UNFCCC schat dat de wereld jaarlijks ongeveer 36 tot 135 miljard dollar nodig heeft om de gevolgen van de klimaatverandering af te wenden tegen 2030. “Onze kinderen en kleinkinderen zullen het ons nooit vergeven als we geen actie ondernemen”, zei de Thaise eerste minister Abhisit Vejjajiva. “De tijd raakt op, want we hebben maar twee maanden meer tot Kopenhagen. Er moet nog veel gebeuren en veel opgelost worden, laten we de twee komende weken hard werken om de toekomst te redden.”
De gesprekken volgen kort op de top van de G20 in de Verenigde Staten vorige week. “Eerlijk gezegd ben ik teleurgesteld door de G20”, zei de Deense minister van klimaat en Leefmilieu Connie Hedagaard in een vurige toespraak. “Er werd geen antwoord op het financieringsvraagstuk gevonden. Maar de kost van niets doen is hoog, zowal ethisch, economisch als politiek. We moeten het  doen. We moeten de wereld op het spoor van een duurzame toekomst zetten. En we kunnen het doen, als we willen.”

Miljoenen levens


Eerder deze maand waarschuwde de Europese Commissie in een rapport voor de economische gevolgen van de klimaatverandering als er niet genoeg wordt ondernomen. Die zouden voor sommige landen kunnen oplopen tot bijna 20 procent van de economie. De hoogdringendheid van het probleem werd tegelijk in de verf gezet door de storm die de Filipijnen de voorbije dagen teisterde. Daarbij vielen zeventig slachtoffers en sloegen 330.000 mensen op de vlucht. “De overstromingen in de Filipijnen moeten de deelnemers aan deze top eraan herinneren dat ze niet gewoon praten over een stapel papier, maar over een document dat kan beslissen over het leven van miljoenen mensen”, zei het Wereldnatuurfonds (WWF) in een mededeling.
Ook Yvo de Boer, secretaris van de UNFCCC, acht een akkoord over de financiering van doorslaggevend belang voor succes in Kopenhagen. “Het is van levensbelang voor Kopenhagen dat we het eens worden over een formule voor de verdeling van de lasten”, zei de Boer. “We moeten dit als een uitdaging op korte termijn zien: snel geld op tafel te krijgen om de onmiddellijke noden aan te pakken, en tegelijk de noden op langere termijn bepalen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.