Kamasoetra voor aidspreventie bij Indiase prostituees

“Beter veel standjes met dezelfde partner dan altijd hetzelfde standje met vele partners.” Onder dat motto hebben enkele organisaties voor aidspreventie bij Indiase prostituees de Kamasoetra weer van onder het stof gehaald. De oude bijbel van de minnekunst dient als inspiratiebron voor langer erotisch plezier met zo weinig mogelijk partners.
Het idee ontstond na een onderzoek bij prostituees in Sonagachi, de grootste rosse buurt van Calcutta, waaruit bleek dat de meeste per dag meer dan vijf klanten over de vloer kregen. “Veel van de vrouwen waren daarnaast getrouwd en hadden enkele min of meer vaste relaties. We besloten hen ertoe te overhalen zich vooral te concentreren op enkele vaste klanten, en het aantal losse contacten zoveel mogelijk te vermijden”, zegt Rajyashree Chouduri, de baas van het Institute of International Social Development (IISD), een ngo die aan aidspreventie doet.
“Uiteraard zeiden de vrouwen dat ze hun inkomen niet willen zien dalen”, zegt Chouduri. “Daarom raadden we hen aan wat extra’s te doen. Erotisch plezier moet niet altijd uit penetratieve seks bestaan.” Om hun argumenten te illustreren haalden de IISD-medewerkers de Kamasoetra opnieuw boven, het oud-Indische standaardwerk over seks uit de tweede eeuw, dat boordevol tips staat over hoe het liefdespel kan worden uitgesponnen.
Voorlopig onderzoek lijkt erop te wijzen dat minder en meer tevreden klanten tot hogere inkomsten kunnen leiden, zegt Chowdhuri: “Veel van de prostituees zeggen dat de ze er dankzij de oude technieken in slagen hun aantal klanten te verminderen, en dus ook de kans om besmet te raken met aids.”
Het idee om erotisch plezier een meer prominente plaats te geven in de preventie-inspanningen, wint stilaan internationaal terrein. Het Britse ‘Pleasure Project’ heeft een wereldwijd de traditionele kennis over de kunst der liefde in kaart gebracht. Het resultaat is een inventaris van erotische technieken die ngo’s kunnen gebruiken in hun opleidingen, om “veilige seks” opnieuw sexy te maken.
De aidsepidemie heeft er volgens Ann Philpot, de initiatiefneemster van het Pleasure Project, voor gezorgd dat seks ten onrechte wordt gezien als een gevaarlijke, klinische aangelegenheid. “We willen veilige seks promoten zonder compromissen op het vlak van plezier”, zei Philpot in augustus op een aidscongres in de Srilankaanse hoofdstad Colombo. “De meeste voorlichtingsprogramma’s verliezen helemaal uit het oog dat mensen veilig vrijen een weinig sexy bezigheid vinden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.