Journalisten niet meer veilig in Congo

De veiligheid van journalisten in de Democratische Republiek Congo wordt de laatste weken steeds meer bedreigd, waarschuwen de VN en een ngo in een persmededeling vandaag.
Het recentste incident dateert van zondagnacht. Journalist Florian Barbey, hoofd van Radio Okapi, een station dat nauw samenwerkt met de VN, kreeg vier mannen op bezoek in zijn huis in Bunia, de hoofdstad van de provincie Ituri in het noordoosten. De reporter werd geslagen, zijn bezittingen werden gestolen en het huis werd vernield. Barbey woont in een zone die beschouwd wordt als uitermate veilig.
En het kan nog erger. Vorige maand overleed journalist Serge Maheshe nadat hij was neergeschoten door twee mannen op straat in Bukavu, in het westen. De Radio Okapi-medewerker stond op het punt om in een voertuig van de VN te stappen.
Ook VN-militairen liggen onder de vuur. Gisteren kregen vier militaire waarnemers in Moba, Katanga, de woede van een 500-koppige massa over zich heen. Nadat ze de wagens van de VN-vredesmissieleden bekogeld hadden, volgde de groep de waarnemers naar hun verblijfplaats, waar ze de woning te lijf gingen en de VN militairen verwondden. 

Werk journalisten essentieel voor de bevolking


Radio Okapi is een initiatief van de VN-vredesmacht in Congo, gekend onder de naam MONUC, in samenwerking met de Zwitserse ngo Hirondelle Foundation.
In een persmededeling vandaag benadrukten de organisaties dat het werk van journalisten in de Democratische Republiek Congo “essentieel is voor de veiligheid van de hele Congolese bevolking en voor het bestuur van een samenleving op weg naar democratie”, zegt woordvoerder Kemal Saïki.
Beide organisaties vragen de civiele en de rechterlijke autoriteiten om er alles aan te doen om de veiligheid van de journalisten te verzekeren en om de personen verantwoordelijk voor de recente aanvallen op te sporen en te bestraffen.

Arrestatie wegens vakbondsacties


Niet alleen de bevolking van Congo, maar ook de overheid valt journalisten lastig. Vorige week arresteerde de politie enkele journalisten van de staatszender Radio et Télévision Nationale Congolaise, RTNC, wegens vakbondspraktijken.
Eugène Risasi Tambwe vertelde aan Reporters Zonder Grenzen over zijn arrestatie en gevangenschap nadat hij was vrijgelaten op 31 juli. Vijf dagen lang werd hij vastgehouden, eerst in een militair kamp, daarna op het politiebureau. Tijdens zijn verblijf werd hij 30 keer geslagen.
De politie houdt nog twee andere journalisten vast ‘voor verdere ondervraging’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.