Jongeren pakken armoede aan in het Parlement

‘Scheld de rente op de schulden van ontwikkelingslanden kwijt en sta hen toe om via invoertaksen hun eigen landbouw van de wereldmarkt af te schermen.’ Het is maar één van de voorstellen die de 600 jongeren van het Vlaams scholierenparlement lanceren om de voedselproblematiek in de wereld aan te pakken.
  • Dagmar Blommaert Het scholierenparlement kwam halfweg mei samen. Dagmar Blommaert
Behalve schuldkwijtschelding willen de jongeren ook dat alle voedsel van eerlijke handel komt en eisen ze een herwaardering van lokale producten in supermarkten en huishoudens.
Ook het onderwijs moet volgens de jongeren meer aandacht schenken aan gezonde en verantwoorde voeding door éénmaal per week vegetarische maaltijden aan te bieden.
Dat blijkt uit de slotresolutie van het Vlaams scholierenparlement (pdf), een organisatie van Globelink, dat halfweg mei in de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement samenkwam. ‘Dit was democratie in werking. Er werd op een intelligente manier nagedacht over de wereldse problemen’, zegt Groen!-europarlementslid Bart Staes.

Geen voorgekauwde thema’s


‘De voedselproblematiek is geen makkelijk onderwerp om over te debatteren. Jongeren zouden meer hun ongezouten mening kwijt moeten kunnen over onderwerpen die niet worden voorgekauwd’, zegt Matthias Derechter.
‘Dat jongeren de kans krijgen om op een diepgaande manier te praten over een serieuze problematiek is heel belangrijk. Ik hoop dat we ons achter een sterk standpunt kunnen scharen en degelijke oplossingen kunnen voorstellen opdat er naar ons geluisterd zal worden’, vindt Isabelle Provost.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.