Jongeren in Kasjmir bij zware criminelen in de cel

Het jongerenrechtssysteem in Kasjmir functioneert niet, vinden advocaten en activisten. Door het separatistisch geweld worden veel jongeren opgepakt, maar jeugdgevangenissen zijn er niet. Ze zitten gewoon tussen zware criminelen.

“Dit is volstrekt illegaal”, zegt Syed Faisal Qadri, een bekende advocaat in de hoofdstad Srinagar. “De Wet op Jeugdrecht uit 2000 verbiedt het duidelijk om jongeren in gewone gevangenissen te houden.” In Kasjmir moet de wet nog worden uitgevoerd. Dat komt volgens Qadri door het voortdurende conflict en de prioriteit die de regering geeft aan veiligheid, ten koste van bijvoorbeeld kinderrechten.

Preventief oppakken

Iedereen boven de zestien wordt in Kasjmir beschouwd als volwassene. Bovendien is er nog steeds niets gedaan om speciale infrastructuur op te tuigen voor jeugdige delinquenten, zoals de wet voorschrijft, zegt Qadri. “Het lijkt erop dat de regering dat doet om zo strenge wetten te blijven gebruiken, zoals de Wet op de Openbare Veiligheid, waarmee je kinderen preventief mag oppakken.”

De fragiliteit van het jeugdrecht was vorig jaar zomer goed te voelen, toen de onrust ineens oplaaide. Honderden jongeren, sommigen nog maar veertien jaar oud, werden opgepakt omdat ze stenen naar de politie zouden hebben gegooid. Het kostte families en mensenrechtenorganisaties heel veel moeite om ze op borgtocht vrij te krijgen en om hun detentie door de rechter te laten veroordelen.

Zo werd de veertienjarige Mushtaq Ahmad Sheikh in april 2010 gearresteerd. Op borgtocht werd hij vrijgelaten, maar hij werd al snel weer opgepakt en vastgehouden tot februari dit jaar. “Hij was van school gegaan en gaan werken om de familie te steunen”, zegt zijn vader Ghulam Mohi-ud-din Sheikh. “Door zijn arrestatie misten we niet alleen zijn liefde, maar ook een broodnodig inkomen. We waren bang dat hij nooit meer zou vrijkomen.”

Op dit moment is niemand onder de achttien meer in detentie, maar oudere jongeren nog wel. Volgens de staatsregering zijn er tijdens de onrust, die tot afgelopen januari duurde, 5255 mensen opgepakt, inclusief 799 scholieren. In totaal zijn er nog 264 in bewaring.

Verkeerde invloeden

“Het is een wreed feit dat we geen jeugdtehuizen hebben”, zegt B. Dabla, socioloog aan de Universiteit van Kasjmir. “Tieners en minderjarigen worden bij andere criminelen gezet. De kinderen nemen gewoonten van de criminelen over, wat de kans op rehabilitatie verkleint. Vaak worden ze ook door andere gevangenen uitgebuit.” Verandering is dringend nodig, vindt Dabla, want door het conflict zijn veel jongeren werkloos.

Volgens Mohammad Ayub, hoofdopzichter van de gevangenis in Srinagar, zijn er plannen om jeugdgevangenissen te bouwen. Ook verwacht hij dat de wettelijke grens waarbij jongeren als volwassene worden beschouwd naar achttien jaar zal worden verschoven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.