Israëli's komen systematisch weg met geweld

Slechts zes procent van alle geweldsdelicten door Israelische soldaten en kolonisten tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever leidt tot een veroordeling. Dat blijkt uit een nieuw rapport van een Israelische mensenrechtenorganisatie.
In het rapport “Justice for All”, dat vorige week uitkwam, onderzoekt de Israelische mensenrechtengroep Yesh Din 205 zaken van vermeende geweldpleging door kolonisten tegen Palestijnen door de jaren heen. Slechts in 13 gevallen volgde een veroordeling, terwijl 163 zaken werden geseponeerd.

“Dat komt volgens ons door onprofessioneel onderzoek”, zegt onderzoeksdirecteur Lior Yavne. “In veel gevallen raakt het papierwerk ‘verloren’ of beweert de politie of het leger dat ze ‘niet in staat zijn de overtreder te identificeren’”.

Het rapport volgt op een Israelisch onderzoek naar de dood van een 12-jarig Palestijns jongetje dat was neergeschoten door Israelische troepen tijdens een protest tegen de afscheidingsmuur op Palestijn gebied, in het dorp Ni’ilin, vlakbij Ramallah. Tijdens zijn begrafenis werd een 17-jarige Palestijn neergeschoten.

Laksheid



Half juli rapporteerde het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken al dat er in de eerste week van juli twee Palestijnse burgers zijn gedood en 29 gewond door het Israelische leger. De mensenrechtenorganisatie B’Tselem beschuldigde de autoriteiten van laksheid in het berechten van Israelische overtreders, terwijl ze wel zeer alert zijn om Palestijnse overtreders te straffen.

De Westelijke Jordaanoever heeft te kampen met zeer militante kolonisten. Een paar weken geleden nog vielen honderden kolonisten Palestijnen aan, vernielden ze hun huizen en staken ze hun gewassen in brand als reactie op een actie van het Israelische leger om een illegale nederzetting te verwijderen. Ook soldaten werden aangevallen door de kolonisten.

In Hebron, dertig kilometer ten zuiden van Jeruzalem, wonen 700 kolonisten beschermd door meer dan duizend soldaten temidden van 170.000 Palestijnen. Doordat ze zo dicht op elkaar zitten, is de strijd hier het felst. Het leger heeft prikkeldraad opgehangen boven de steegjes in Hebron om te voorkomen dat kolonisten op bovenverdiepingen stenen, flessen urine en ander afval naar Palestijnse voorbijgangers gooien.

Veel kolonisten in Hebron gedenken nog steeds de dood van Baruch Goldstein die veertien jaar geleden negententwintig Palestijnen vermoordde voordat hij zelf werd doodgeslagen. Een paar weken geleden nog werd de Amerikaan Joel Gullege met stenen bekogeld door kolonisten toen hij als lid van het Christian Peacemaking Team een groep Palestijnse kinderen naar een zomerkamp begeleidde. Toen hij de aanval probeerde te filmen, werd zijn camera gestolen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.