Israël snoert mond protestbewegingen

Voortaan kunnen Israëli’s juridisch vervolgd worden wanneer zij oproepen tot of participeren aan een boycot tegen Israël. Het Israëlische parlement stemde op maandag een anti-boycotwet om dit te realiseren.

De wet verbiedt Israëlische burgers, ngo’s of bedrijven een boycot te voeren tegen culturele, economische of academische instellingen in Israël. De straffen gaan van geldboetes voor bedrijven tot het verliezen van belastingvoordelen voor ngo’s. Activisten die bijvoorbeeld oproepen tot een boycot van Israëlische producten, moeten voortaan dus oppassen. ‘De wet creëert een angstklimaat voor protestbewegingen en keert zich tegen vredes- en mensenrechtenorganisaties’, meent Eilat Maoz van de Coalition of Women for Peace. ‘Overheidsgesubsidieerde instellingen zoals theaters zullen hun werknemers tegenhouden om anti-Israëlische opinies te uiten, uit vrees voor het verliezen van hun subsidies’, zegt Ishai Menuhin van het Public Committee Against Torture in Israel.

De wet is ook van toepassing in de door Israël bezette gebieden. Zo kunnen Israëlische culturele centra uit bijvoorbeeld de Westbank artiesten aanklagen die bij hen weigeren op te treden uit protest tegen de Israëlische bezetting. Volgens Israëlische mensenrechtenorganisaties beschermt de wet de illegale nederzettingen op de Westbank, omdat elke boycot hiertegen aangeklaagd kan worden. ‘De wet beschermt een illegaal project van Israël’, aldus Hadas Ziv van de mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights-Israel.

‘Boycots zijn gerechtvaardigd’

De Gush Shalom-beweging ziet in de wet een poging om elke kritiek tegen de overheid te smoren. ‘Het belet een open politiek debat, wat de ruggengraat van een democratie is’, vertelt een woordvoerder van de beweging aan de Israëlische krant Haaretz. Vorige week nog beletten de Israëlische autoriteiten dat pro-Palestijnse activisten via Israël naar de Westoever konden reizen. De activisten namen deel aan de internationale actie ‘Welkom in Palestina’. Hiermee klagen ze aan dat Israël de toegang tot de Palestijnse gebieden controleert en de rechten van Palestijnen schendt. Ook een veertigtal Belgen namen deel aan de actie.

In een eerder interview met MO* duidde de Brits-Palestijnse academicus Azzam Tamimi op het belang van een boycot. ‘Vele gewone Israeli’s weten niet veel over het onrecht dat resulteert uit het beleid van hun regering. Een doel van de boycot is dan ook om hun ogen te openen, zoals reeds sommige Israëlische academici en artiesten hun ogen hebben geopend, en zelfs soldaten die weigeren een opdracht uit te voeren. Boycots tegen Israël zijn gerechtvaardigd.’

Mensenrechtenorganisaties in Israël vechten de wet aan bij het Israëlisch Hooggerechtshof. Vredesbeweging Peace Now opende een facebookpagina tegen de wet waar al 2000 mensen lid van zijn. ‘Het publieke protest zal niet ophouden met vriendelijke petities aan het Hooggerechtshof’, vertelde een woordvoerder van Peace Now aan Haaretz.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.