Iraans uranium verdeelt Amerikaanse regering

Is de capaciteit om een kernwapen te maken net zo gevaarlijk als een kernwapen zelf? Defensieminister Robert Gates vindt van wel, en wil dat de VS een harde lijn trekken om Iran te dwingen de voorraad laagverrijkt uranium af te bouwen. President Obama weigert dat vooralsnog.
Volgens Gates bestaat de kans dat Iran zijn voorraad laagverrijkt uranium, op zichzelf ongevaarlijk, in korte tijd kan opwaarderen tot voldoende grondstof voor één kernwapen. Obama wil Iran “op dit moment” echter niet verplichten deze voorraad af te bouwen, zei hij onlangs aan een selecte groep journalisten. Hij leek het belangrijker te vinden dat Iran een aantal heldere stappen zet als bewijs dat het niet aan een bom werkt.
Zijn uitspraken laten zien dat de regering intern verdeeld is over de aanpak.

Afschrikking


Iran ontkent aan een atoombom te werken, maar heeft wel bekend het hele verrijkingsproces te willen beheersen als afschrikking tegen een mogelijke agressor. Daar is onderscheid tussen, erkende president Obama in april al op tv. “Ze zouden, als ze eenmaal de capaciteit voor een bom hebben, kunnen besluiten dat ze niet de rand over gaan - om niet nog meer sancties over zich af te roepen.”
Uit opmerkingen van Robert Gates in een ander tv-programma, een paar dagen later, blijkt dat die hier anders in staat. Hij vroeg zich af hoe je ooit zeker kunt weten aan welke kant van de rand Iran zich bevindt - waarmee hij ten diepste wilde zeggen dat hij Iran niet in een situatie wil laten komen waarin het zonder de internationale inspecteurs het land uit te zetten ineens met een bom op de proppen kan komen.
De enige objectieve grens waar je Iran aan kunt houden is volgens hem de hoeveelheid laagverrijkt uranium die het land in bezit heeft, oftewel de uitbraakcapaciteit. Voor een bom is minimaal 1500 kilogram laagverrijkt uranium nodig, en daar is Iran nu al over, maar Obama wil Iran niet verbieden omzijn voorraden af te bouwen.

Geheime installaties


Israël en de haviken in de VS beweren dat Iran verborgen verrijkingsinstallaties heeft en toegang heeft tot geheime voorraden. Daar is echter bij de inlichtingendiensten geen indicatie voor.
Gates is zelf een tegenstander van een oorlog tegen Iran, maar hij wil er wel mee kunnen dreigen, tegenover Iran, maar ook tegenover Rusland en China. Het is moeilijk om hen tot hardere sancties te bewegen als ze weten dat de militaire optie geheel van tafel is. Op dit moment is de enige dreiging waar de VS mee kunnen schermen die van een Israëlische aanval op Iran - een idee waarvan ze Israël zelf overigens proberen af te brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.