Iraakse milities gaan extremistische toer op

Vrouwen in het zuiden van Irak die zich niet strikt aan de islamitische wetten houden, worden gedood of verkracht door milities. Volgens de politie zijn de laatste vijf maanden minstens veertig vrouwen vermoord.
“Maar we zijn er zeker van dat er veel meer slachtoffers zijn”, zegt Jilal Hannoon, hoofd van de politie in Basra. “Hun families durven de moorden vaak niet aangeven uit schrik voor een schandaal”.
De milities leggen een strikte interpretatie van de islamitische regels op. Ze worden gedomineerd door de sjiitische Badr Organisatie, die verantwoording aflegt aan het sjiitische blok in de Irakese regering, en het eveneens sjiitische Mehdi Leger van Muqtada al-Sadr.
In heel Basra zijn graffiti te vinden die de vrouwen waarschuwen zich strikt aan de regels te houden. Vrouwen die de hijab, de traditionele hoofddoek, niet dragen, worden het doelwit van de milities. “We zijn benaderd door militieleden die ons zeggen dat we de hijab moeten dragen en geen make-up meer mogen gebruiken,” zegt Zahra Alwan, een jonge studente die uit Basra vluchtte. “Ze imiteren de Iraanse Revolutionaire Garde, en we denken dat ze ook bevelen uit Iran krijgen”.
Volgens Mazin Abdul Jabbar, onderzoeker aan de Universiteit van Bagdad, is de situatie in de hoofdstad even erg. “Alle universiteiten worden gecontroleerd door islamitische milities die de vrouwelijke studenten de hele tijd lastig vallen met religieuze richtlijnen”. Volgens Jabbar sturen daarom veel families hun dochters niet langer naar school of naar de universiteit.

“Slechte” vrouwen


Verschillende slachtoffers werden ervan beschuldigd “slechte vrouwen” te zijn voor ze werden ontvoerd. De meeste vrouwen werden later vermoord teruggevonden. Sommige lichamen vertoonden tekenen van verkrachting en foltering. Inwoners van Basra vertellen dat bij enkele lichamen een briefje werd gevonden waarop stond dat het om “slechte” vrouwen ging.
Een anonieme sjiitische geestelijke verdedigt de milities: “We zijn een islamitisch land en we moeten ons houden aan de beperkingen van ons geloof. We mogen niet toelaten dat corruptie onze families binnendringt onder het mom van vrijheid en dergelijke nonsens.”
Soennitische geestelijken zien dat anders. “Het is tegen de islamitische regels dat vrouwen hun haar en lichaam ontbloten,” zegt Tariq al-Abdaly. “Maar dit is geen islamitische staat, en we kunnen het vrouwen dus alleen aanraden, net als we bij de mannen doen, om die regels te volgen. In elk geval is terechtstelling een veel te zware straf voor zulke fouten.”
Iraakse liberalen zijn diep gefrustreerd door het gebrek aan persoonlijke vrijheid. “We zijn erg ontgoocheld dat alles is verloren gegaan wat de Iraakse vrouwen opgebouwd hebben onder een regime dat wij als voorbijgestreefd zagen”, zegt Salim Mahmood van de Iraakse Communistische Partij. “De Amerikanen beloofden dat ze van Irak een symbool van vrijheid en welvarendheid zouden maken. Nu is het precies het omgekeerde geworden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.