Internationale gemeenschap misleidt Iraakse vluchtelingen

Hoewel de veiligheidssituatie in Irak zorgwekkend is, hangt de internationale gemeenschap een rooskleurig beeld op over het succes van de invasie. Op deze manier promoten ze de terugkeer van Iraakse vluchtelingen naar onveilig gebied, zo meldt Amnesty International in een nieuw rapport.
Met verhalen over verbeterde veiligheid en vrijwillige terugkeer van vluchtelingen, geeft de internationale gemeenschap, en dan vooral de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, een vertekend beeld van de situatie in Irak, aldus Amnesty International. Zo worden de ontheemden teruggejaagd in het hol van de leeuw.
“Regeringen hebben bitter weinig gedaan om Iraakse vluchtelingen te helpen en hebben gefaald in hun morele, politieke en juridische plicht om hun verantwoordelijkheid op te nemen,” zegt Amnesty International dan ook in een persbericht. “In plaats daarvan bestond hun antwoord op één van de ergste vluchtelingencrisissen uit apathie en retoriek.”

‘Vrijwillige’ terugkeer


Momenteel zijn 4,7 miljoen Irakezen op de vlucht, het hoogste aantal sinds de Amerikaanse invasie. Syrië en Jordanië namen het grootste aantal vluchtelingen op, maar bij gebrek aan financiële steun van de internationale gemeenschap nemen ze nu drastische maatregelen. Ze beperken de toegang voor Irakezen en deporteren vluchtelingen, ondanks het risico op vervolging in hun thuisland. Bijgevolg kunnen veel Irakezen die hun woonplaats ontvluchtten, het land niet verlaten. Het aantal Irakezen op de vlucht in eigen land wordt geschat op 2,77 miljoen. Ook veel Europese landen sturen Irakezen nu terug, soms zelfs naar de gevaarlijkste delen van Irak. Door het stopzetten van hulp aan asielzoekers wiens aanvraag verworpen is, doen ze bovendien vluchtelingen ‘vrijwillig’ terugkeren naar Irak.

Oproep tot actie


Amnesty International is bezorgd dat deze ontwikkelingen de crisis nog vergroten. Ze vraagt de internationale gemeenschap daarom met aandrang de financiële steun op te drijven, af te zien van gedwongen terugkeer, praktijken die aanzetten tot ‘vrijwillige’ terugkeer stop te zetten en vluchtelingen toe te staan betaald werk te zoeken en een nieuwe start voor kwetsbare vluchtelingen te bevorderen. Amnesty International roept de buurlanden van Irak op onbeperkte toegang te verlenen aan Iraakse vluchtelingen, deportaties te stoppen en vluchtelingen toegang te verschaffen tot de arbeidsmarkt. UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, moedigt de terugkeer naar Irak momenteel ook niet aan omwille van veiligheidsredenen, maar verleent wel bijstand aan zij die erop gebrand zijn terug te keren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.