Intel maakt hart van elektronica helft zuiniger

Chipfabrikant Intel heeft een driedimensionale transistor ontwikkeld die tegelijk sneller en tot de helft zuiniger is. De technologie kan een doorbraak betekenen voor het stroomverbruik van elektronica.

De transistor is de bouwsteen van zowat alle elektronica die we vandaag kennen: van computers over medische apparatuur en huishoudtoestellen tot mobiele telefoons. Intel noemt de ontdekking dan ook een “historische innovatie” en “grote technologische doorbraak”, te vergelijken met de ontdekking van de op silicium gebaseerde transistor meer dan vijftig jaar geleden.
 
Wetenschappers wisten al langer dat de derde dimensie grote voordelen kon hebben in de ontwikkeling van transistors, maar Intel slaagt er als eerste in om die driedimensionale variant te produceren op grote schaal.

Zuiniger

De nieuwe transistor, die “Tri-Gate” genoemd wordt, zorgt er niet alleen voor dat de transistor de komende jaren zal blijven versnellen, maar ook dat die een pak zuiniger wordt. Dankzij de nieuwe transistor kunnen chips aan lagere voltages werken en lekt minder stroom weg.
Intel heeft het over een energiebesparing ten opzichte van de huidige, meest geavanceerde chips van 37 procent tot de helft, afhankelijk van de toepassing. “De vooruitgang op het vlak van performantie en energiebesparing zijn nooit eerder gezien”, zegt Mark Bohr van Intel.

“Dit is een mijlpaal. De vooruitgang is veel groter dan wat we normaal zien tussen twee generaties van transistors.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.