Inheemse organisaties eisen vetorecht over beslissingen Wereldbank

Inheemse groepen eisen het recht om neen te zeggen tegen ontwikkelingsprojecten die de Wereldbank wil uitvoeren op het land van hun voorouders. De internationale ontwikkelingsinstelling pakte vorige week uit met een nieuwe procedure om indianen, aboriginals en andere inheemsen inspraak te geven in de projecten die ze financiert. Overleg klinkt mooi, maar werkt niet, zegt de Canadese Inuït Arthur Manual.







De Wereldbank stelde vorige week een nieuwe aanpak voor van projecten op inheems territorium. Het nieuwe beleid is het resultaat van een informatieronde die zeven jaar duurde. Vrij voorafgaand en open overleg luidt het nieuwe adagium van de Bank.

Verschillende inheemse leiders laten aan IPS weten dat ze dat niet zien zitten. Het voorgestelde overleg is een mechanisme dat uiteindelijk neerkomt op de diefstal van de inheemse eigendomsrechten , zegt Manual. De correcte terminologie voor ons moet zijn: vrije voorafgaande toestemming, zegt Michael Dodson, een Australische aboriginal. Dat houdt het recht in om neen te zeggen tegen ontwikkeling of tegen projecten.

De meeste van de 370 miljoen inheemse mensen in de wereld leven in armoede, schatten de VN. Dat geldt ook voor inheemsen in rijke landen zoals de Verenigde Staten en Australië.

Nilo Cayuqueo van Abya Yala Nexus, een belangenvereniging van indianen in Californië, gelooft dat de Wereldbank een verdeel-en-heerstactiek wil toepassen door enkel overleg te plegen. Het zou een beter idee zijn om de plannen in hun geheel voor te leggen, zegt de indiaan.

In de nieuwe benadering van de Wereldbank krijgen projecten pas groen licht als er een draagvlak in de gemeenschap voor bestaat. Wat dat betekent dat? vraagt Dodson zich af. Moet 51 procent akkoord zijn? Of eerder 70 procent? Omwille van die vaagheid verwerpen we het overlegbeleid van de Wereldbank.

De Wereldbank financiert meer dan 230 projecten waar inheemse volkeren bij betrokken zijn. Tegen 2008 zullen daar naar verwachting nog eens honderd bijkomen.

Op 1 juli moet het nieuwe beleid moet van start gaan. Het is nu uitkijken naar de reactie van het Permanent Forum over Inheemse Zaken van de VN. Dat is een orgaan met 16 vertegenwoordigers, waarvan de helft verkozen is door de inheemse organisaties en de helft door de lidstaten van de VN. Het vergadert maar één keer per jaar. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.