Indonesiërs mogen geen kreeft meer eten

Denk twee keer na als u op vakantie in Indonesië zeebaars, kreeft of haaienvinnensoep gaat eten. Omdat de vissers de campagne voor duurzame vangst aan hun laars lappen, richt de Indonesische afdeling van het Wereldnatuurfonds (WWF) zich tot de visetende medemens. Een gratis consumentengids vertelt wat u mag eten en wat niet.


Voor zeebaars, zeeoor, kreeft, schildpad, haai en walvis geldt rood alarm: ze zijn te bedreigd en mogen niet meer gegeten worden, zegt de gids. Ook krab en garnalen eet u best zo weinig mogelijk; ze vallen in de oranje categorie omdat ze met destructieve methoden worden gevist. Naar hartelust smikkelen mag wel van makreel, inktvis, barracuda, tonijn en katvis. Die vallen in de groene categorie en worden op een duurzame manier gevangen.

We zijn tot het besef gekomen dat alleen met de vissers werken niet volstond voor duurzame visvangst, zegt Dewi Satriani van WWF-Indonesië, de uitgever van de gids. Er hoort een consumentencampagne bij die volgende maand begint. We moeten het publiek erbij betrekken. Want als er geen vraag is, zal er ook geen aanbod meer komen. De 216 miljoen Indonesiërs verspreid over de eilandengroep zijn notoire viseters - ze eten minstens evenveel vis als vlees.

Volgens het WWF is wereldwijd zeventig procent van de populaties vis en zeeorganismen overbevist. Er wordt teveel gevist, maar ook op de foute manier. Wereldwijd gaat een vierde van de opgehaalde vangst weer overboord omdat ze onverkoopbaar is. Bovendien worden vistechnieken gebruikt die nefast zijn voor koraalriffen en andere dan de beoogde soorten. Koraalriffen zijn de kraamkamers van de oceaan en in die zin cruciaal voor duurzame visvangst.

Indonesische vissers zijn zeker geen uitzondering. Velen onder hen gebruiken bijvoorbeeld cyanidegif en explosieven, en sleepnetten die de zeebodem en het koraal beschadigen. Het Ministerie voor Visserij schat dat amper zes procent van de Indonesische koraalriffen in goede staat zijn. Het verbod op deze praktijken vermag weinig. Hoe patrouilleer je over de duizenden mijlen oceaan in de archipel? De politie heeft geen geld om brandstof te kopen voor haar boten en het is niet erg moeilijk om de onderbetaalde agenten door middel van smeergeld de andere kant te doen uitkijken.

Sommige restauranthouders zeggen dat de actie hun inkomen bedreigt. Maar Gran Melia, een luxehotel in de hoofdstad Jakarta, reageert positief op de WWF-campagne. De directie heeft beloofd haaienvinnensoep, een populaire delicatesse in Indonesië, niet meer aan te prijzen. Ook het Plaza Semanggi-winkelcentrum in het centrum steunt de actie en verdeelt de consumentengids. Minstens dertig procent van de zaken zijn er restaurants. WWF-Indonesië heeft plannen om samen te werken met beroemde chef-koks in Jakarta om nieuwe recepten te bedenken voor de toegelaten vissoorten.

De Indonesische Vissersvereniging, die drie miljoen kleine en middelgrote visserijbedrijfjes vertegenwoordigt, ligt naar eigen zeggen niet wakker van de campagne om de consument minder vis te laten eten. Secretaris-generaal Ady Surya zegt dat hij sowieso niet gelooft dat de visvoorraden afnemen. In werkelijkheid nemen ze toe, beweert hij. Het WWF zou de mensen beter aanraden meer vis te eten, want dat is gezond. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.