India wordt slapend rijk door Japanse VN-campagne

Voor India mag het diplomatieke getouwtrek rond de uitbreiding van de VN-Veiligheidsraad nog wel even duren. Japan wil dat India zijn kandidatuur voor een permanente zetel steunt, en gebruikt daarvoor de traditionele chequeboekdiplomatie.








India is de belangrijkste begunstigde geworden van de goedkope leningen die Japan bij wijze van ontwikkelingshulp verstrekt. Voor het tweede jaar op een rij kan India rekenen op een lening van bijna 10 miljard euro.

De Indiase steun (in de VN) is cruciaal voor Japan, oordeelt Masaaki Fukunaga, een expert Zuid-Azië van de Gifu-universiteit in Tokio. China en Zuid-Korea, voormalige medestanders van Japan, zijn beginnen tegen te wringen omwille van een rel over nieuwe Japanse schoolboeken waarin de vaderlandse gruweldaden in de Tweede Wereldoorlog met de mantel der liefde bedekt worden.

Of de Veiligheidsraad binnenkort wordt uitgebreid, valt nog te bezien. VN-secretaris-generaal Kofi Annan wil de knoop tegen september doorhakken, maar China kan zich niet vinden in de formules die nu voorliggen en zegt dat het zich in elk geval zal verzetten tegen een snelle beslissing. Maandag verklaarde de Chinese premier Wen Jiabao tijdens zijn bezoek aan India dan weer wel dat China de kandidatuur van India voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad steunt. Dat zou impliceren het Chinese verzet tegen de uitbreiding van de raad toch niet zo absoluut is.

Maar Japan heeft ook andere redenen om in te zetten op India. Tokio begrijpt dat India een strategische partner is om het machtsevenwicht in Azië te bewaren nu China zo sterk is geworden, zegt Yoshie Shimane, een econoom aan het Japanse Instituut voor Ontwikkelingseconomieën.

Daarom wil Tokio de Indiase groei stimuleren en China afremmen. China kreeg vorige maand te horen dat het vanaf maart 2008 geen goedkope leningen meer zal krijgen. Die Japanse kredieten hebben een belangrijke rol gespeeld in de snelle economische ontwikkeling van China sinds het land in de jaren 80 begon te liberaliseren. In 2000 stond Japan China maar liefst 19 miljard euro aan leningen toe.

Japanse experts verwachten dat Tokio dit jaar de vrijage met India nog zal intensiveren. Maar India weet wel wat het wil. De Indiase minister van Handel en Industrie, Kamal Nath, zegt dat India de economische relatie met Japan wil zien verschuiven van hulp naar investeringen. De Japanse directe investeringen in India bedroegen de afgelopen 14 jaar maar 4,8 procent van het totaal aan investeringen dat India binnenkreeg. Dat kan beter, vindt Nath.

Volgens Shimane, de econoom van het Japanse Instituut voor Ontwikkelingseconomieën, beginnen Japanse ondernemers nu echt meer interesse te krijgen voor India. Ze worden aangelokt door de solide democratie en de juridische basis van de zakelijke omgeving, de technologische expertise van Indiase bedrijven en de relatief lage loonkosten. Ze geloven dat India betrouwbaarder is dan China, zegt Shimane.

Begin mei brengt de Japanse premier Koizumi een bezoek aan India om de Japanse ouverture kracht bij te zetten. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.