IMF houdt Congo nog in wachtkamer voor schuldverlaging

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zet Congo voorlopig niet in de laatste rechte lijn voor de kwijtschelding van westerse leningen. De financiële instelling wil eerst klaarheid over de miljardencontracten die de Congolese regering met China afsloot.
Een delegatie van het IMF presenteerde haar bevindingen dinsdag, na een tiendaags verblijf in Kinshasa. Ze liet zich positief uit over de Congolese economie. “De economische groei werd eerder geraamd op 8,5 procent, maar zou aan het eind van het jaar 10 procent bedragen”, zei de IMF-vertegenwoordiger in Congo, Xavier Maret, dinsdag op een persconferentie. De bouw- en de mijnsector konden net als de dienstensector goede cijfers voorleggen.
Toch sluit het IMF geen nieuw driejarig samenwerkingsprogramma af met Congo. Het fonds struikelt over de akkoorden die Congo en China in september 2007 ondertekenden. Daarin staat dat China 6 miljard dollar zal investeren in Congolese infrastructuurwerken, en nog eens 3 miljard dollar zal geven om de Congolese mijnbouw te herlanceren. In ruil krijgt China toegang tot de Congolese bodemrijkdommen.
De Bretton Woods-instellingen hebben altijd gewaarschuwd voor een toename van de Congolese schuldenlast en mogelijke macro-economische gevolgen. De regering in Kinshasa beschouwt het contract met de Chinezen echter niet als een lening,

Haalbaarheidsstudie


Daar is het IMF niet van overtuigd. De garantie die de Congolese regering geeft aan de Chinese bedrijven doet vermoeden dat het om een staatsschuld of publieke schuld gaat, redeneert deze instelling. “We willen met zekerheid weten of het contract onder publieke of private schuld valt, en welke gevolgen dat heeft voor de schuldverlaging”, zei Maret dinsdag. Hij denkt dat verdere studies meer klaarheid zullen scheppen in de Chinese steun aan Congo.
De gouverneur van de Congolese Centrale Bank (BCC), Jean-Claude Masangu, sprak over een “haalbaarheidsstudie” van de Chinese contracten. Die zou volgens hem een half jaar in beslag nemen. “De regering stelt alles in het werk om tot een akkoord te komen met het IMF om de staatsschuld te verkleinen, maar ze wil ook vooruit met de Chinezen, voor de ontwikkeling van het land”, verklaarde gouverneur Masangu.
In april 2006 liep het vorige driejarenprogramma af dat het IMF met Congo had. Beide partijen willen het economische programma vernieuwen voor de periode 2008-2010. Een nieuw plan kan ervoor zorgen dat Congo het zogenaamde “eindpunt” bereikt binnen het HIPC-programma voor landen met een zware schuldenlast. Zo zou het land op termijn kunnen rekenen op een aanzienlijke verlichting van zijn 11,5 miljard dollar (7,3 miljard euro) buitenlandse schuld.

Financiële crisis


In het verleden hield het IMF de boot af omdat de begroting niet gerespecteerd werd en de Centrale Bank de inflatie niet in de hand hield. Deze keer meldde IMF-vertegenwoordiger Xavier Maret dat ook de inflatie “relatief onder controle bleef”. Ze bedraagt momenteel 14 procent, maar kan tot 24 procent oplopen. Dat is volgens het Fonds gedeeltelijk te wijten aan externe factoren zoals de stijgende prijzen van voedsel en brandstof.
Het IMF bevestigde gisteren/dinsdag in een rapport opnieuw dat de financiële crisis en de stijgende voedsel- en brandstofprijzen slecht nieuws betekenen voor zo’n 75 ontwikkelingslanden. IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn waarschuwde dat sommige landen zich door de crisis op een “keerpunt” bevinden. Het fonds vreest voor “een ernstige impact op de betalingsbalans van heel wat landen, als de crisis nog een tijdje aanhoudt”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.