"Hoopvolle vooruitzichten voor Afrikaanse investeerders"

Drie jaar na het wereldwijde uitbreken van de economische crisis zijn de vooruitzichten voor Afrikaanse investeringen hoopgevend, zegt Nicky Newton-King (44), de eerste vrouw aan het hoofd van de traditioneel door mannen gedomineerde aandelenbeurs in Johannesburg (JSE).

Vier maanden na haar aanstelling bij deze 123-jaar oude beurs is de advocate en financieel expert die opgeleid werd in Cambridge en Zuid-Afrika, erg hoopvol over de vele investeringsmogelijkheden die Afrika vandaag kent. “Er zijn verschillende interessante kansen. Niet alleen in het mijnwezen, maar bijvoorbeeld ook in de telecommunicatie- en  bankensector, de mobiele dienstverlening en in ICT. Dat is vooral omdat deze sectoren de mogelijkheid hebben om erg omvangrijk te zijn, zonder dat er zware infrastructuur nodig is” zegt Newton-King.

IPS: Zijn er kansen voor Afrikaanse landen, vooral landen die rijk zijn aan grondstoffen, om voordeel te halen uit de financiële crisis?

Newton-King: “Groeiende markten hebben een tweeledig effect ondervonden. Nadat investeerders hier aanvankelijk wegbleven, realiseerden ze zich dat ze uiteindelijk meer terugkregen van de groeimarkten dan van hun eigen thuismarkten. Dat maakte de herinvesteringen aantrekkelijk.”

Hoe politiek stabiel moet een land zijn om buitenlandse investeerders aan te trekken?

“Omstreden verkiezingen en onduidelijke politieke richtingen creëren grote onzekerheid voor een investeerder. Men beslist pas tot lange-termijn investeringen als er politieke stabiliteit is. Dat is een aandachtspunt voor ons in Zuid-Afrika, in Afrika en voor de beurs. Daarom besteden we veel tijd aan praten met overheden en beleidsmakers. Het is belangrijk dat ze eenduidige beslissingen nemen die ons beleid richting geven en op die manier rust brengen voor iedereen.

Anderzijds zijn er ook investeerders die heel tolerant zijn wat betreft het politieke klimaat. Sommigen zullen investeren in Zimbabwe of Kazachstan, omdat voor hen uiteindelijk gewoon het geld telt.”

In december 2010 werd Zuid-Afrika uitgenodigd om zich bij de groeilanden Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) te voegen. Heeft dit extra handelsovereenkomsten opgeleverd voor het continent?

“We zien  een duidelijke verschuiving richting het Zuiden en het Zuid-Oosten, weg van het Westen. BRICS en de bijhorende kansen zullen bepalend zijn. We verwachten dat we een golf aan investeringen krijgen uit Brazilië en ook uit het Oosten. Sommige grote banken voorspellen dat tegen 2020, 40 procent van de wereldwijde rijkdom in de BRICS-landen zal zitten.”

Werkt de JSE samen met andere Afrikaanse beurzen?

“In totaal zijn er 24 aandelenbeurzen op het Afrikaanse continent waarvan sommige maar tien transacties per dag optekenen, terwijl dat voor de JSE kan oplopen tot 120.000 per dag. Wij zijn de olifant op het continent. Tussen sommige managementteams, zoals bijvoorbeeld met de mensen uit Nigeria en Kenia, is er goed overleg. Maar het heeft nog geen nieuwe business opgeleverd. Ik zou graag nog meer samenwerking zien in de toekomst.”

Is het zinvol om één Afrikaanse beurs te vormen?

“Dat is momenteel geen doelstelling. We hebben al grote grensoverschrijdende overnames gezien die uitdraaiden op enorme regelgevingskwesties. We denken dat we dezelfde voordelen kunnen hebben als we meer ervaringsoverschrijdend gaan samenwerken en meer gericht zijn op onze diversiteit aan producten. Daar gaan onze inspanningen nu naar uit.”

Hoe is het om als eerste vrouw aan het hoofd van de JSE te staan?

“Dat is interessant. Toen ik hier zestien jaar geleden begon, was ik als de dood om in de buurt van de handelsvloer te komen. Dat was een behoorlijk angstaanjagende plek voor iemand in een rok. Vandaag werken er 500 mensen in de JSE en bijna de helft is vrouw. En in het leidinggevend kader zijn er zeven vrouwen op zes mannen. Een diverse organisatie trekt meer diversiteit aan. Daar gaat een enorme kracht van uit.

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://farm8.staticflickr.com/7249/7087668421_3d016e75af_o.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.