Hillary Clinton moet mensenrechten aankaarten bij Gloria Arroyo

Donderdag 12 november brengt de Amerikaanse buitenlandminister Hillary Clinton een bezoek aan Manila. Een uitgelezen kans om het mensenrechtenprobleem in de Filipijnen aan te kaarten en de druk op de president op te voeren, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
Elaine Pearson, adjunct-directeur Azië bij Human Rights Watch hoopt dat Hillary Clinton deze kans om de mensrechtenkwestie te besprekenniet laat liggen : ‘Clinton zou duidelijk moeten maken dat het bondgenootschap tussen de VS en de Filipijnen -en vooral de militaire samenwerking- in het gedrang komt als de wederrechtelijke moorden niet aanpakt worden.’  Volgens Pearson is het uitgerekend de directe militaire hulp van de Verenigde Staten die een zware verantwoordelijkheid legt op Clinton om de problemen aan te kaarten.
Al decennialang hebbende Filipijnen af te rekenen met onrust op het zuidelijke eiland Mindanao. Verschillende gewapende moslimgroeperingen en de communistische New People’s Army (NPA) strijden er tegen de regering. Het anti-terrorismebeleid, dat onder president Gloria Arroyo in 2006 een nieuw élan kreeg, heeft tot vele schendingen van de mensenrechten geleid.
De verregaande politionele bevoegdheden hebben geleid tot verdwijningen, buitengerechterlijke executies en criminele vervolgingen van activisten, politieke dissidenten en werknemers van ngo’s. Uit het jaarlijks rapport van Amnesty International blijkt dat de regering geen onderscheid maakt tussen gewapende strijders en politieke activisten.
Bovendien opereren het laatste decennium zogenaamde doodseskaders in Mindanao. Zonder enige vorm van proces worden vermoedelijke criminelen, waaronder negen procent kinderen,  standrechterlijk geëxecuteerd door deze doodseskaders. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zouden te weinig van deze moorden onderzocht worden door de regering. Uit een rapport van HRW blijkt nochtans dat regeringsambtenaren en politiediensten medeplichtig en soms direct betrokken waren bij de moordpartijen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.