'Het ware gelaat van de Libische rebellen is moeilijk zichtbaar'

MO* sprak met de vermaarde Londense denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) over Odyssey Dawn, de militaire interventie in Libië. ‘We betwijfelen dat de rebellen gecoördineerd te werk gaan.’

Odyssey Dawn gaat de zesde dag in. Hoe schat het IISS de operatie in?

IISS-woordvoerster Tania Shillam: De militaire interventie gaat verder dan een no-flyzone. Franse gevechtsvliegtuigen vallen Libische grondtroepen aan om de opmars van de overheid naar de rebellenstad Benghazi te stoppen. Over de precieze doelen, de duur en de bevelsstructuur van de missie zijn er echter nog veel onduidelijkheden.

Hoe lang zal het conflict volgens IISS duren?

Shillam: Dat is moeilijk te voorspellen. Vooral omdat er weinig geweten is over de samenstelling en de leiding van de rebellentroepen die Kadhafi bestrijden -hoeveel ex-militairen er zijn bijvoorbeeld. Hun wapens verkrijgen de rebellen door te zoeken in verlaten wapendepots en militaire basissen, of ze nemen ze af van dode vijanden. We betwijfelen dat ze gecoördineerd te werk gaan; het gebrek aan interne structuur en communicatie is een groot nadeel. Denk maar aan de MiG-23 die in handen van de rebellen was gevallen, maar die dan door de rebellen zelf werd neergehaald boven Benghazi. De internationale strijdkrachten zullen dus een rebellenleger steunen waarvan het ware gelaat moeilijk zichtbaar is.

Vormt het relatief kleine Libische leger een bedreiging voor de westerse strijdkrachten?

Shillam: De Libische gevechtsvliegtuigen konden de buitenlandse luchtmacht die de no-fly zone kwam opleggen al zeker niet bedreigen. Het regime deed op voorhand bijna dagelijks testen met die luchtdoelraketten als waarschuwing voor degenen die een vliegverbod tot stand wilden brengen. Hoewel de wapens aanwezig zijn, was er twijfel over het functioneren van Libiës luchtverdegingssysteem. De eerste aanvallen tegen het luchtafweersysteem doen vermoeden dat die twijfels gegrond zijn.

Gaat het westerse bondgenootschap ook grondtroepen inzetten?

Shillam: Resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad schrijft voor dat alle nodige maatregelen genomen moeten worden om de Libische burgers te beschermen. Het enige dat de resolutie uitsluit, is buitenlandse bezetting. Het is dus mogelijk dat er ook militaire missies op het land zullen plaatsvinden, hoewel president Obama expliciet heeft gezegd dat de VS geen grondtroepen zullen sturen.

Sommige analisten beweren dat je niet mag tussenkomen in zulke conflicten omdat je dan alleen maar kan verliezen.

Shillam: De politieke toewijding om zulke conflicten op te lossen wordt vaak ondermijnd door de harde realiteit van de oorlog en door de onvermijdbare burgerslachtoffers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.