'Guantánamo moet sluiten'

Het detentiecentrum Guantánamo Bay in Cuba viert vrijdag 11 januari zijn zesde verjaardag. Amnesty International voert die dag wereldwijd actie voor de sluiting van de gevangenis. In Brussel organiseert Amnesty die dag om 15 uur een protestmars van het Vrijheidsplein naar de Amerikaanse ambassade.
  • Campagnebeeld van Amnesty International Momenteel zitten nog 290 mensen opgesloten in Guant Campagnebeeld van Amnesty International
Momenteel zitten nog 290 mensen opgesloten in Guantánamo. Sommige gevangenen zitten tot 22 uur per dag vast in een kleine cel met kunstlicht, zonder verse lucht. Getuigenissen over foltering en andere vormen van mishandeling zijn talrijk.
‘De gangbare praktijken in Guantánamo zijn volledig in strijd met internationale normen. De gedetineerden weten niet hoe lang ze opgesloten blijven, hebben slechts sporadisch contact met hun familie en krijgen meestal geen toegang tot een advocaat,’ zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.

Cleared for Release


De Amerikaanse autoriteiten geven toe dat ongeveer een vierde van de gedetineerden op Guantánamo ‘Cleared for Release’ is. Zij vormen geen bedreiging voor de Amerikaanse veiligheid maar kunnen of mogen niet terug naar hun land van herkomst omdat ze er niet welkom zijn, omdat ze er het risico lopen gefolterd te worden of omdat de VS weigeren hen te laten gaan.
‘De Amerikaanse overheid moet deze mensen snel een adequate oplossing bieden. Er moet ook dringend werk gemaakt worden van een afdoend compensatiesysteem voor mensen die ten onrechte jarenlang van hun vrijheid zijn beroofd,’ stelt Lore Van Welden.
Ongeveer 70 gevangenen zullen volgens de VS nog een proces krijgen voor de zogenaamde ‘militaire commissies’. Dit zijn militaire rechtbanken die speciaal werden opgericht door de VS om gedetineerden in het buitenland te berechten en de Amerikaanse rechtsregels te omzeilen. ‘In een rechtzaak voor een militaire commissie is bewijsmateriaal verkregen door foltering toegestaan. Het systeem van militaire commissies ontzegt gevangenen bovendien het basisrecht om de wettigheid van hun gevangenschap gerechtelijk aan te vechten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.