Grootgrondbezitters betogen tegen landkrakers

Paraguayaanse grootgrondbezitters en industriële boeren voeren twee dagen lang actie langs de wegen in hun land. Ze protesteren tegen de beztting van hun gronden door landlozen en kleine boeren.
Grote Paraguayaanse boeren begonnen gisteren (15 december) tractoren en ander landbouwtuig in lange rijen aan de kanten van de wegen op te stellen. Vandaag gaat de actie verder. De organisatoren willen minstens 1000 kilometer wegen afzomen die naar zestig van de  belangrijkste landbouwcentra in het land leiden. Ze eisen dat er een einde komt aan de gewelddadige landbezettingen door groepen kleine boeren. Die hadden het de afgelopen maanden vooral gemunt op grote sojaproducenten.
“De problemen van het land kunnen niet worden opgelost met geweld”, zegt organisator Héctor Cristaldo. Volgens Cristaldo is de betoging niet bedoeld als protest tegen de regering van president Fernando Lugo. De actievoerders willen de aandacht vestigen op de toename van geweld en onzekerheid in het land.
Het Frente Social y Popular (FSP), de koepelbeweging van kleine boeren, noemt de actie van de grootgrondbezitters “autoritair”. “Ze gebruiken slogans die de Paraguayaanse maatschappij leugens voorhouden, zoals “werk voor iedereen”. Ironisch, want de sojaproducenten staan ervoor bekend hun werknemers uit te buiten”, vertelt FSP-leider Marcos Ibáñez aan IPS. “De sterk gemechaniseerde sojateelt levert weinig jobs op en de werknemers op de plantages en de grote boerderijen werken als slaven.”
Verschillende milieuorganisaties hebben opgeroepen tot een parallelle betoging. Volgens hen pleegt de grootschalige landbouw met de massale inzet van bestrijdingsmiddelen en kunstmest een aanslag op het milieu en op de gezondheid van de plattelandsbewoners. Grootgrondbezitters vernietigen ook massaal bossen om ze om te vormen in graasland.

Ongelijkheid


De tegenstellingen op het platteland vormen één van de meest urgente problemen voor de regering van president Fernando Lugo, die aantrad op 15 augustus van dit jaar. Nergens in Zuid-Amerika is het grondbezit ongelijker verdeeld dan in Paraguay. Volgens de laatste officiële cijfers bezit één percent van de bevolking maar liefst 77 percent van alle vruchtbare grond. Kleine boeren, die 40 percent van de bevolking uitmaken, bezitten slechts vijf percent van alle landbouwgrond.
“Kleine boeren kunnen onmogelijk concurreren”, zegt Diego Segovia van de Paraguayaanse ngo Investigaciones Sociales. “Het systeem creëert armoede en honger en drijft kleine boeren naar de sloppenwijken rond de stad.” Volgens de mensenrechtengroep Coordinadora de Derechos Humanos del Paraguay voerde het land in 2007 meer dan 4,4 miljoen ton soja en voor 290 miljoen euro vlees uit. Intussen telt Paraguay wel 600.000 ondervoede kinderen. De vorige regering slaagde er niet in de sterk gestegen inkomsten van de sojaboeren zwaarder te belasten. Dat voornemen stuitte op heftig protest van de grote boeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.