Goud voor Dalai Lama

De Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama ontvangt vandaag een gouden medaille van het Amerikaanse Congres. De Amerikaanse president George W. Bush zal de uitreikingsceremonie bijwonen.
De organisatie International Campaign for Tibet zendt via een webcast de uitreiking rechtstreeks uit op woensdag 17 oktober vanaf 17 uur. Om 19 uur Belgische tijd begint de uitreikingsceremonie.
China is niet te spreken over de bekroning voor de Dalai Lama, en vindt het ook niet kunnen dat president Bush de Tibetaanse leider gisteren nog ontvangen heeft op het Witte Huis. China waarschuwt voor een verslechtering van de Amerikaans-Chinese relatie.

Geweldloze bevrijding


In 1989 kreeg de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn pogingen Tibet geweldloos te bevrijden en riep hij wereldwijd sympathie op. In 1950 viel China het toen onafhankelijke hoogplateau van Tibet binnen, en een jaar later tekende de toen vijftienjarige Tenzin Gyatso - de huidige Dalai Lama - een overeenkomst met China.
In 1959 sloegen de Chinezen een grootschalige Tibetaanse opstand neer en vluchtte de Dalai Lama naar Dharamsala in India, waar hij tot op vandaag in ballingschap leeft. Oorspronkelijk eiste de Dalai Lama volledige onafhankelijkheid voor Tibet, maar hij heeft bij herhaling gezegd dat hij grotere autonomie nastreeft voor Tibet, en geen onafhankelijkheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.