'Goddeloze' scholen doelwit van Taliban

Honderden scholen in Afghanistan moesten de laatste maanden de deuren sluiten onder druk van de Taliban. Als je bekommerd ben om je veiligheid in deze wereld en in het hiernamaals, ga dan niet naar de (onderwijs)centra die gefinancierd worden door de goddelozen, dreigen de Taliban in een brief aan de inwoners van de Afghaanse stad Lashkargah.

Afgelopen week gingen in Afghanistan opnieuw scholen in vlammen op. In de provincie Farah legden de Taliban op 24 januari een meisjesschool in de as. Maar niet alleen het ‘goddeloze’ onderwijs aan vrouwen is een doelwit. In de stad Kandahar staken onbekenden in de nacht van 7 januari een school van zevenhonderd leerlingen in brand. De scholieren die ‘s anderdaags examen kwamen afleggen, troffen enkel uitgebrande gebouwen aan.

Over de daders bestaat weinig twijfel: de Taliban hadden pamfletten uitgedeeld die sterk leken op de brief die Shah Agha, een inwoner van Lashkargah kreeg. De verketterde ‘goddelozen’ zijn de buitenlandse donoren die Afghaanse scholen financieren. De salarissen van de leraren worden gefinancierd door ongelovigen. Als je het geld aanneemt, rekenen we je tot de Amerikaanse marionetten, staat in de brief. Het gaat om een ‘nachtbrief’ van de Taliban legt Agha uit, een brief ‘s nachts bezorgd wordt.

De Taliban bedreigen mensen met de dood als ze hun kinderen naar school sturen, zegt Mirza Jan, een andere inwoner van Lashkargah, de regionale hoofdstad van de provincie Helmand in het zuidwesten van Afghanistan. In de hele provincie gingen deze maand 165 scholen dicht.

Nachtbrieven en uitgebrande scholen zijn ook schering en inslag geworden in het zuiden en zuidoosten van het land. De laatste weken vonden daar zo’n twintig incidenten plaats. Een schooldirecteur werd omgebracht in de provincie Zabul. In Kandahar moesten ten minste tweehonderd scholen deze maand de poorten sluiten.

Uit een kleinschalig onderzoek van het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok blijkt dat onderwijs een topprioriteit is voor de gewone Afghanen. Zalmi Rasool, de presidentiële adviseur heeft aangekondigd dat er driehonderd extra veiligheidsmensen worden ingezet in Helmand.

Dinsdag (31 januari) start in Londen een grote donorconferentie voor Afghanistan. Meer dan zeventig landen zullen er kijken of ze het noodlijdende land kunnen helpen. De Japanse ambassade heeft alvast aangekondigd dat ze de vernielde scholen wil helpen heropbouwen en engageert zich tot 2009. (MM/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.