Gewelddadige confrontatie op Mindanao, Filipijnen

In Mindanao in de stad Zamboanga is maandag een gewelddadige confrontatie tussen Moro-rebellen en het Filipijnse leger begonnen, waarbij honderden burgers gegijzeld werden. Nochtans werd onlangs een akkoord gesloten tussen opstandelingen van het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en de Filipijnse regering. Het Moro National Liberation Front voelt zich daarvan uitgesloten.

Maandag viel het Moro National Liberation Front MNLF Zimboanga City binnen, ze wilden hun vlag op het stadhuis daar hangen. Toen dat mislukte, gijzelden ze burgers. Hoeveel dat er precies zijn is onduidelijk. De minister van Binnenlandse Zaken Roxas zegt dat er wellicht 180 mensen als menselijk schild worden gebruikt. Volgens de burgemeester zijn er tenminste twee veiligheidsmensen en vier burgers gedood en een aantal gewonden. Vele inwoners zijn gevlucht uit vrees voor de rebellen. Volgens burgemeester van Zamboanga Maria Isabelle Climaco vragen de rebellen buitenlandse bemiddeling. ‘Volgens hen is dit een internationaal probleem en moet er iemand van de internationale gemeenschap komen bemiddelen, iemand van de Verenigde Naties’, vertelde ze aan ABS-CBN.

Staat versus regio

Het MNLF voelt zich niet genoeg betrokken in de vredesgesprekken tussen de regering en het MILF en kan zich niet vinden in de oplossing om een autonome regio op te richten. Het MLNF wil een autonome staat en verwijt de regering zijn beloftes gebroken te hebben om die op te starten. Het MLNF sloot in 1996 een vredesovereenkomst met de regering. Toch blijven sommige groeperingen actief. Velen van hen zijn afgesplinterd van het MNLF, zo ook het MILF.

Er zijn verschillende gewapende rebellengroepen in het zuiden van de Filipijnen, sommige vechten voor een islamitische staat, andere zijn communistisch geöriënteerd, nog andere zijn nauwelijks dan criminele bendes.

Het pad van de vrede

Volgens Rommel Banlaoi, de uitvoerende directeur van het Philippine Institute for Peace, Violence, and Terrorism Research kan geen enkel vredesakkoord de vrede garanderen in Mindanao. Hij vreest dat Nur Misuari, de leider van het MNLF, een front zal vormen met andere rebellengroepen tegen de regeringstroepen. De Filipijnse regering denkt dat het zo een vaart niet zal lopen en dat de conflicten de vredesonderhandelingen niet zullen beïnvloeden. Het MILF verzoekt het MLNF om “het pad van de vrede te kiezen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.