Gevechten in Kivu blijven voortduren

Zondagochtend waren er opnieuw gevechten tussen het Congolese leger (FARDC), lokale militieleden van Mai Mai (PARECO) en Rwandese Hutu-rebellen (FDLR) in de provincie Noord-Kivu (Oost-Congo). Dit meldt de site Congoforum.be.
Hoge ambtenaren getuigden dat er lichte wapens werden gebruikt. De oorzaak van het conflict is de blijvende weigering van de FDLR en PARECO-strijders om zich bij het regeringsleger aan te sluiten. Militairen van de FARDC vroegen de twee andere partijen hun militaire posities op te geven en zich te hergroeperen. Dit is nodig zodat de Mai Mai-strijders tot het regeringsleger kunnen toetreden en de voorbereiding kan starten om de Hutu-rebellen naar Rwanda te laten terugkeren. Het conflict in de Kivu duurt al vier jaar en draait grotendeels om de toegang tot grondstoffen.

Mai Mai ooit aan zijde van regeringsleger


Tijdens de Rwandese genocide in 1994 vluchtten honderdduizenden Hutu’s en Tutsi’s naar Congo, in het bijzonder naar de Kivustreek. Hierbij zaten ook militaire strijders. Vandaag maken gevluchte Hutu’s deel uit van het FDLR. Zij willen in de eerste plaats overleven. Officieel willen de Hutu-rebellen naar hun land terugkeren als hun veiligheid gegarandeerd is. In de jaren negentig vochten de Mai Mai aan de zijde van het Congolese regeringsleger, nadien werd het een strijdkracht op zichzelf.

Vredesconferentie brengt geen vrede


In januari vond een vredesconferentie over de Kivustreek plaats. De ontwapening van de rebellen en de ontwikkeling van het gebied werden besproken. Deelnemers- ministers, leiders van rebellengroepen, Congolezen uit de sociale en economische sector- raakten het eens het over een staakt-het-vuren. Drie maanden later berichten mediabedrijven nog vaak over gevechten tussen verschillende gewapende militaire groeperingen.

Seksueel geweld kenmerkt oorlog


‘In 2005 waren er 14.000 meldingen van verkrachtingen in de Kivu. Amper twee procent ervan werd door een rechter behandeld,’ meldt de VN-stabilisatiemacht Monuc. De krant de Standaard onderzocht het seksueel geweld in Oost-Congo en besluit dat het de meest gruwelijke vormen aanneemt. Soldaten van het regeringsleger en andere militaire groeperingen verkrachten kinderen en vrouwen om politieke redenen.
In een documentaire van de Amerikaanse regisseur Lisa Jackson getuigen militairen waarom ze seksueel geweld gebruiken: ‘De anderen doen het ook allemaal. We weten dat het eigenlijk niet zo goed is, maar wat wil je. Wij lijden hier in de brousse! Zien we een vrouw, en wil ze geen seks, dan dwingen we haar ertoe. Is ze sterk, dan vraag ik mijn makkers te helpen,’ luidt het.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.