Geurtje aan Chileense zalm wordt sterker

Bij ons komt de zalm meestal niet uit Chili, maar toch is dat land na Noorwegen de grootste exporteur van zalm wereldwijd. Chileense zalmkwekers botsten al lang met milieubeschermers, maar nu nemen ook mensenrechtenactivisten hen op de korrel. De bedrijfsvoerders verdienen handenvol geld, maar de arbeiders en vooral vrouwelijke en indiaanse werknemers worden schaamteloos uitgebuit en mishandeld, stellen ze.

De eerste drie maanden van dit jaar leverde de uitvoer van zalm Chili 370 miljoen euro op. Maar van elke 100 euro die de zalmkwekers binnen krijgen, gaat maar 4,5 euro naar het loon van de werknemers in de sector, rekent de internationale organisatie Dierenartsen zonder Grenzen voor. Het krachtvoeder dat de vissen snel doet groeien kost 27 euro, voor de verkoop is 12,5 euro nodig, aan afschrijvingen gaat 3,5 euro op en de rest is pure winst.

Maar dat is niet alles. Veel zalmkwekerijen zijn een hel voor de mensen die er werken, schrijven de auteurs van het recente rapport ‘Zalmkweek en mensenrechten - Systematische schendingen’ van de Stichting Oceana, een internationale milieuorganisatie.

Werknemers worden geslagen en mishandeld, ze moeten langer werken dan het wettelijk maximum, en hun werkomgeving is vaak onmenselijk’, zegt Marcel Claude, de ondervoorzitter van Océana voor Latijns-Amerika. Ook zwangere vrouwen worden niet ontzien. Vrouwen en inheemse werknemers verdienen extra weinig en worden nog zwaarder in de tang genomen omdat ze minder snel protesteren. Vaak wordt vakbondswerk moeilijk of onmogelijk gemaakt. De Chileense staat heeft niet de middelen om in de uithoeken van het land toe te kijken op goede werkvoorwaarden en de naleving van alle arbeidsnormen, en daarvan maken de zalmkwekers maximaal gebruik.

Chileense ondernemers begonnen in 1986 op grote schaal zalm te kweken. Zalm is intussen het vierde exportproduct van het Zuid-Amerikaanse land. In de Chileense zalmkwekerijen werken 30.000 mensen; toeleveringsbedrijven zijn goed voor nog eens 15.000 arbeidsplaatsen. Volgens SalmonChile, een verband van 47 van de grootste kwekers, zullen er tegen 2010 nog eens 16.000 banen bijkomen in het zuiden van Chili. De zalmkwekers zijn van plan daar nog eens 1,17 miljard euro te investeren.

De werkgeversorganisatie Sociedad de Fomento Fabril (Sofofa) noemt het rapport van Oceana een pseudostudie. Sofofa zegt dat Oceana gefinancierd wordt door de concurrenten van de Chileense zalmkwekers.

Rodrigo Infante, algemeen beheerder van SalmonChile, benadrukt dat de Chileense zalmkwekers wel degelijk op een duurzame manier willen produceren, met respect voor de natuur en op een sociaal verantwoorde manier. SalmonChile wuift met een enquête van de universiteit van Los Lagos uit 2004. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de Chilenen uit streken waar zalm wordt gekweekt, blij zijn met de werkgelegenheid die de sector biedt en van mening is dat de bedrijven hun werknemers goed betalen en oog hebben voor het milieu. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.