‘Geen papieren? Geen redding’

De staat Lousiana wilde graag 300 rubberboten om gestrande slachtoffers van orkaan Katrina op te pikken. De Amerikaanse rampenbestrijdingsdienst Fema zei nee, want ze dachten niet dat raften geschikt waren voor de omgeving. Het Visserij- en Wilddepartement vroeg de Nationale Garde van Lousiana of ze vijf bussen konden gebruiken om patiënten te evacueren uit de ziekenhuizen van New Orleans. Vul eerst de juiste papieren in om toelating te krijgen, was het antwoord.

Deze en andere nieuwe onthullingen over de fouten in de hulpverlening na Katrina kwamen boven water tijdens de senaatshoorzittingen die nog tot morgen worden verder gezet. Na het horen van getuigen heeft Susan Collins, de Republikeinse voorzitter van de bevoegde senaatscommissie, het over systematisch falen op alle niveaus van de overheid en een totaal gebrek aan coördinatie.

William Lokey, de sleutelfiguur ter plaatste van de rampenbestrijdingsdienst, zei tijdens zijn getuigenis dat hij niet eens wist dat Lousiana om rubberboten had gevraagd. Ik wist ook niet dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ons in de eerste uren na orkaan Katrina honderden federale reddingswerkers, 400 politiemensen en massa’s boten, vliegtuigen en bulldozers aanbood, getuigde hij. Het aanbod werd genegeerd of inefficiënt gebruikt. Het Visserij- en Wilddepartement en de Nationale Parkdienst boden teams gespecialiseerd in stedelijk reddingswerk met boten aan. Volgens de Washington Post duurde het bijna een maand voor de rampenbestrijdingsdienst daar wat mee deed.

De rampenbestrijdingdienst maakt deel uit van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid en lag meteen na de ramp onder vuur vanwege een inadequaat antwoord op Katrina. In september nam Michael Brown al ontslag als directeur van Fema.

Wanneer belde Bush?

De Senaatscommissie klaagt ook dat de regering-Bush weigert de documenten door te spelen waar de commissie om heeft gevraagd en die zouden kunnen verklaren waarom er geen actie werd ondernomen. Concreet zouden mensen van het Witte Huis hebben geweigerd op vragen over de tijd en datum van vergaderingen en telefoontjes met het Witte Huis. President Bush ontkende vorige week dat hij de commissie tegenwerkt. Hij wees op de duizenden pagina’s documenten die zijn regering heeft geleverd.

Maanden voor Katrina hield het Departement voor Binnenlandse Veiligheid, dat toezicht houdt op Fema, een trainingsoefening die een adequate voorspelling bleek van wat er zou gebeuren als New Orleans door een orkaan van de omvang van Katrina zou worden getroffen. President Bush had gezegd dat de omvang van de ramp niet te voorspellen was, maar de Washington Post maakte onlangs bekend dar hij wel degelijk waarschuwingen had gekregen.

Chaos duurt voort

Bush heeft beloofd New Orleans te herstellen en het Amerikaanse parlement heeft daarvoor miljarden dollars opzij gezet. Maar de werkelijke toekenning van dat geld loopt niet van een leien dakje. Duizenden ontheemde inwoners van New Orleans zijn boos over wat ze beschrijven als een frustrerende papierenjacht; Ze worden door Fema bijvoorbeeld gevraagd documenten in te sturen de zich in hun overstroomd huis bevonden.

Fema beschikt intussen over duizenden mobiele huizen voor thuisloze slachtoffers van Katrina, maar de meeste daarvan staan leeg in streken ver van waar ze nodig zijn, omdat er verwarring bestaat over de plaats waar ze wettelijk mogen komen te staan. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.