Gebrek aan griepvaccins zorgt voor 'preventieve hysterie'

Veel inwoners van Peking maken zich zorgen omdat ze niet tijdig ingeënt raken tegen de griep. De overheid roept iedereen op om een prikje te gaan halen, maar er zijn te weinig vaccins voorradig. In de hoofdstad begint dat al tot een vorm van ‘preventieve hysterie’ te leiden.



Met de Sars-epidemie van de voorbije winter nog vers in het geheugen, riepen de staatsmedia de bevolking in september op zich massaal te laten vaccineren. Wie een ernstige griep doormaakt, wordt ook vatbaarder voor andere besmettelijke ziekten. Bovendien lijken de eerste symptomen van sars op die van griep, wat voor levensgevaarlijke verwarring kan zorgen. Maar nu de temperaturen dalen en de eerste mensen beginnen te hoesten, blijken er veel te weinig vaccins voorradig.

Veel ziekenhuizen moeten mensen die hun prik komen halen wandelen sturen. De voorraden worden later deze maand weer aangevuld, klinkt het. Zelfs centra die speciaal werden ingeschakeld voor de vaccinatiecampagne, zitten al weken door hun voorraden heen of behandelen alleen nog kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Volgens het staatsnieuwsagentschap Xinhua heeft het Chinese Centrum voor de Preventie en de Bestrijding van Ziekten dit jaar 1,5 miljoen dosissen van het griepvaccin aangemaakt, tegenover maar 400.000 dosissen vorig jaar. Ook buitenlandse producenten als Aventis Pasteur en SmithKline Beecham werden aangesproken om de vraag te helpen dekken. Maar eind september, amper twee weken na het begin van de campagne, doken er al tekorten op. Er gaan geruchten dat staatsinstellingen en openbare bedrijven massaal vaccins opgekocht hebben om hun personeel in elk geval te kunnen helpen. Gezondheidsexperts leveren kritiek op die houding: de echt kwetsbare groepen blijven daardoor nu langer in de kou staan.

Volgens experts ligt het ideale tijdstip voor een beschermende prik tussen september en november. Het griepseizoen zelf komt langzaam op gang in oktober en duurt tot maart. Veel Chinezen vrezen nu dat ze te laat zullen komen. Zelfs studenten en werknemers die al betaald hadden voor hun vaccin, moeten wachten.

Niemand is er gerust in, want vorig jaar rond deze tijd raakten de eerste gevallen van sars in China bekend. Uiteindelijk stierven er in China meer dan 300 mensen aan de verraderlijke longziekte. De overheid stelt alles in het werk om beter voorbereid te zijn als het virus opnieuw toeslaat, maar de panne bij de vaccinatiecampagne is niet bepaald bevorderlijk voor het vertrouwen in de gezondheidsdiensten.

De eerste symptomen van sars zijn vergelijkbaar met die van griep: hoge koorts, spierpijn en een droge hoest. Maar sarslijders krijgen daarna een longontsteking en ademhalingsproblemen die fataal kunnen worden.

De sarsepidemie van de voorbije winter is waarschijnlijk ontstaan in China. Veel nieuwe varianten van het griepvirus komen ook uit China. Experts gaan ervan uit dat de enorme bevolking van het land en het feit dat veel mensen dicht bij kippen, varkens en andere dieren leven, van China een ideaal kweekstation voor virussen maken. Ook griepepidemieën kunnen verwoestende gevolgen hebben. In 1918 stierven miljoenen mensen aan de Spaanse griep, een virus dat waarschijnlijk ook uit China afkomstig was. Datzelfde geldt voor de Aziatische griep die in 1957 en 1968 lelijk huishield in een groot deel van de wereld.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.