G20 bereikt akkoord over hervorming IMF

Afgelopen weekend hebben de ministers van financiën van de G20-landen een akkoord bereikt over de hervorming van het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daardoor zullen BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China in de toekomst meer zeggenschap verwerven en zal Europa een deel van zijn macht moeten inleveren.

Al jaren wordt er gepleit voor een betere vertegenwoordiging van opkomende economieën en ontwikkelingslanden in het IMF-bestuur. Door een herziening van de machtsverhoudingen binnen het IMF moeten de beslissingen van die instelling aan democratische legitimiteit en doeltreffendheid winnen. Een akkoord over een dergelijke herziening kon tijdens de jaarlijkse vergadering van het IMF midden oktober niet worden bereikt. Directeur Dominique Strauss-Kahn wees er weliswaar op dat hij geloofde in een snelle doorbraak.

Volgens Strauss-Kahn is die doorbraak sinds afgelopen weekend een feit. De ministers van financiën van de G20-landen zijn er immers in geslaagd tot een besluit te komen tijdens een tweedaagse conferentie ter voorbereiding van de G20-top in Seoul in november. Dat besluit houdt onder meer in dat iets meer dan 6% van de bestaande stemverhoudingen binnen het IMF zal verschuiven in het voordeel van de BRIC-landen. Verder werd beslist dat die verschuiving moet samengaan met een bescherming van het stemrecht van de armste landen.

Vervolgens is men het eens geraakt over een betere vertegenwoordiging van opkomende economieën en ontwikkelingslan

Er wordt niet getornd aan het vetorecht van de Verenigde Staten, die over 17,35% van de stemmen beschikken.
in het dagelijks bestuur van het IMF. Dat betekent dat er voor Europa nog slechts zeven in plaats van negen van de 24 zetels overblijven. Volgens Strauss-Kahn is Turkije een goede kandidaat om een zetel te verwerven.
Ten slotte streeft het akkoord naar een verkiezing van de bestuurders die de leden van het dagelijks bestuur vertegenwoordigen. De leden van het dagelijks bestuur die een permanente afgevaardigd bestuurder hebben, zullen die dus niet langer zelf kunnen benoemen. De 24 leden van het dagelijks bestuur zullen hen moeten verkiezen.

Een minpunt van het akkoord is dat de vereiste drie vierde meerderheid voor belangrijke beslissingen niet is herzien. Er wordt bijgevolg niet getornd aan het vetorecht van de Verenigde Staten, die over 17,35% van de stemmen beschikken.

Het akkoord voorziet in een verdere invulling en voltooiing van de voorgestelde hervormingen tegen de jaarlijkse vergadering van het IMF in oktober 2012. Zo wordt er van de Europese landen verwacht dat ze het tegen dat tijdstip eens worden over de afstand van twee zetels in het dagelijks bestuur van het IMF. Op een definitieve doorbraak blijft het dus nog even wachten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.