“Frankrijk manipuleert VN over Ivoorkust”

Frankrijk ligt in toenemende mate onder vuur voor zijn rol in Ivoorkust. Franse troepen kijken mee toe op een 18 maanden oud staakt-het-vuren dat moet beletten dat de regering en rebellengroepen het land helemaal aan flarden schieten. Maar critici geloven dat Parijs zijn oud-kolonie politiek en militair probeert te isoleren.




Aangezet door Frankrijk nam de VN-Veiligheidsraad donderdag een resolutie aan, die het bestaande - twee maanden oude - wapenembargo tegen Ivoorkust versterkt. Door deze aanpassing zijn zowel de 5.000 vredeshandhavers van het Franse leger als de 6.200 manschappen van de VN-vredesmissie UNOCI gemachtigd om de illegale stroom van wapens naar overheids- en rebellenlegers te onderscheppen. Een aparte regel houdt in dat de Franse troepen het recht hebben om alleen te werk te gaan en niet onder de militaire autoriteit van de UNOCI vallen.

Volgens Emira Woods van het Institute for Policy Studies in Washington wordt de Franse legermacht in Ivoorkust niet langer gezien als onpartijdige vredesbrenger. De Afrikaanse Unie (AU) is een meer betrouwbare partij voor het oplossen van de problemen in Ivoorkust, vindt Woods. De vrede wordt volgens haar beter gediend door een breder mandaat voor de VN-troepen en een uitbreiding van de VN-missie.

Ook Bill Fletcher Jr., de voorzitter van het TransAfrica Forum, vindt dat het Franse leger best teruggetrokken wordt. De Fransen zijn te gekleurd door hun neo-koloniale relatie met Ivoorkust. Zij hebben er blijkbaar belang bij om hun rol als heersende macht over hun voormalige kolonies weer in te nemen.

De Ivoriaanse ambassadeur bij de VN, Philippe Djangone-Bi, sprak zich afgelopen maand al uit voor het samenvoegen van Franse en VN-troepen. Hij vroeg zich af waarom in het geval van Ivoorkust van een gezamenlijke bevelvoering was afgestapt, terwijl dit wel gebruikelijk is bij VN vredesmissies.

Een groep in Washington die zichzelf Vrienden van Democratische Regeringen noemt, beschuldigt Frankrijk ervan dat het zijn invloed in VN-kringen aanwendt om de democratisch gekozen president van Ivoorkust te dwarsbomen. Volgens de website heeft president Gbagbo beloofd “het land te bevrijden van de Franse economische wurggreep”. Dat deed de bellen rinkelen in Parijs, aldus de groep op haar website. Door het VN-wapenembargo tegen Ivoorkust heeft de overheid nu niet voldoende wapens om het land te verenigen en verdedigen, menen de Vrienden. Afgelopen november vernietigde Frankrijk de complete luchtmacht van Ivoorkust. Frankrijk reageerde met die actie op een aanval op Franse troepen door Ivoriaanse soldaten.

Volgens Djangone-Bi is Frankrijk ook uit op economische sancties tegen Ivoorkust. De VN-ambassadeur vindt dat het voorstel op een slecht gekozen ogenblik komt, net nu de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki samen met de Afrikaanse Unie probeert een vreedzame oplossing te vinden voor de burgeroorlog in Ivoorkust.

Emira Woods wijst er wel op dat de Afrikaanse Unie momenteel een hoop aan het hoofd heeft. De Unie houdt zich ook bezig met de crises in de Democratische Republiek Congo en in het Sudanese Darfur. Mbeki’s inspanningen (in Ivoorkust) moeten een kans krijgen. Zeker met het oog op de verkiezingen, gepland in oktober. vindt zij. Volgens Woods moet aan beide conflictpartijen een wapenembargo worden opgelegd. Maar nog belangrijker is het dat de vredesinitiatieven van de Afrikaanse Unie voldoende steun krijgen van de VN-Veiligheidsraad, zowel politiek als financieel. (RS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.