Europa laat groot potentieel aan waterkracht onbenut

Waterkracht haalt in de Europese Unie maar de helft van het potentiële vermogen. Dat blijkt uit een rapport van de industriegroep Eurelectric.

Bij hernieuwbare energie wordt in Europa vooral aan zonnepanelen en windmolens gedacht, maar waterkracht is qua productie nog altijd veruit de koploper, goed voor bijna 70 procent van de totale output van hernieuwbare energiebronnen.

Volgens Eurelectric verdient waterkracht meer aandacht, omdat het een erg flexibele oplossing is, in tegenstelling tot zon- en windenergie. Waterkracht vormt de perfecte partner van die technologieën, klinkt het, omdat stuwmeren energie kunnen opslaan. Ze kunnen dus elektriciteit produceren wanneer die nodig is,  als de vraag piekt bijvoorbeeld of als wind- of zonne-energie niet voldoende opleveren.

Potentieel

Technisch is er nog ruimte voor vooruitgang, zegt het rapport, want er is een bijkomende productie van 276 TWh per jaar mogelijk in de Europese Unie. Als landen zoals Kroatië, Zwitserland en Turkije daarbij geteld worden, kan dat zelfs 600 TWh per jaar worden.

Toch zijn er ook drempels, zoals de maatschappelijke aanvaarding van nieuwe stuwdammen, en de hoge investeringskosten. Ook de Europese Waterrichtlijn is een groot obstakel, zegt Eurelectric. Een groot deel van het potentieel bevindt zich immers in gebieden die onder de richtlijn beschermd zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.